0

С метки върху касови бележки без данни за търговеца и задължителния за регистрираните по ДДС QR код издават в механи в столичния квартал Студентски град. Това показа проверка на „Телеграф“ в заведение в петък вечер. Независимо от размера на сумата за плащане върху фискалния бон няма никаква друга задължителна информация, освен за поръчаните храни и напитки и общата сума, която трябва да платите.

Според правила, действащи от 2020 година, всички търговци с регистрация по ДДС трябва да предоставят бележки с включени данни за адреса и името на фирмата, както и код, на който при сканиране трябва да излизат всички данни. Ако от НАП проявяват интерес, „Телеграф“ е готов да предостави информация за конкретната кръчма.

Цени

По цени в заведенията центърът на София е на водещо място. В Студентски град салатите струват от 8 до 12 лева, а плато с домати, краставици, сирене, маслини, Снежанка и други салати за по-големи компании струва 41 лева. Предлагат се и микс от панирани сирена и пилешки късчета на почти същата цена. Кебапче и кюфте на скара струват 2.90 лева за брой, колкото половин кило свинско месо на промоция. Основните ястия започват от 12 лв. за порция пилешка пържола по тракийски и стигат до 33 лева за телешко бонфиле с манатарки. Ястия от поне 4 държави се предлагат в заведенията в квартала на студентите. Като се почне с гръцка салата, сръбска скара, турски специалитети и се стигне до манджи от родината ни.

Дискотеки

В дискотеките цените на алкохолните напитки са поне 10 пъти по-високи от тези в магазина. За да запазиш маса, трябва да платиш минимум бутилка водка с 9 броя безалкохолно, като сметката за напитките е около 140 лева. Ако искаш сервитьорът да ти хвърля салфетки, цената е 50 лева за няколко пакета, разпределени върху табли за сервиране. Предлагат се и нашумелите в последните няколко гадини балони с райски газ, но само на познати в заведенията. Цената е от 10 до 20 лева за балон, в зависимост от заведението.