0

С тотици мъже и жени на различна възраст се опитват с помощта на мрежата да открият свои близки или близки на приятели, които по различни причини в годините са променили имената и личните си данни. Само през януари т.г. в специализираната група „Търсим се!“ има 22 отправени запитвания. Последното засега е от 28 януари и е от живеещата в Гърция Нели Георгиева, като съобщава, че издирва родената на 25 октомври 1980 година в Свиленград сестра, която първоначално е била записана под името Невена Стоянова Пайталова. Екипът, израждал майката, е бил в състав акушерка Невена и лекар д-р Стоянов. Момиченцето е било оставено за осиновяване в дома „Майка и дете“ в Хасково.

Истории

Според написаното от Георгиева сестричката е била осиновена от семейство, живеещо по онова време в казанлъшкото село Енина, майката се казвала Даниела и е от село Оряхово, а бащата е от хасковското село Момково.

„Моля от сърце, който има някаква информация, нека се свържем. Не искам да създавам проблеми, просто искам да намеря сестра си. Благодаря от сърце на всеки, който има информация и желание да помогне!“, пише на финала Нели Георгиева. Постът й предизвиква истинска буря от  коментари, които варират от „защо искаш да причиниш болка?“, до „Желая ти успех, аз вече намерих своя брат с помощта на хората тук!“.

Дискусия

Част от коментарите дават конкретни указания как да се процедира в издирването, като за пореден път се припомня, че тайната на осиновяването у нас създава често пъти непреодолими пречки за събиране на близки роднини, освен ако не става дума за родови заболявания.

В дискусията се включва и осиновен в САЩ пред години, сега 20-годишен младеж, който изразява надеждата си, че ще успее пак с помощта на групата да открие останалите в България брат и сестра, които били настанени в дом за сираци поради липса на желаещи да ги осиновят.