0

Т ри вируса в момента се надпреварват за надмощие с COVID-19. Има ежедневно повишаване на заболеваемостта, но експерти все още не могат да кажат със сигурност дали това е сигнал за нова ковид вълна. 

„От десетина дни има плавно покачване на случаите, което е свързано със застудяването на времето. Това важи за всички респираторни заболявания. Имаме изолирани адено-, риновируси при децата, както и парагрипни“, коментира пред „Телеграф“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й грип все още няма и се очаква най-вероятно през декември. По отношение на ковид тя допълни, че едва ли става дума за началото на съществена вълна, защото няма нов вариант, нито нов подвариант, който набира скорост.

Разпространение

„Подвариантът на Омикрон – Кентавър (BA.2.75), е все още с ниско разпространение не само у нас, но и в Европа като цяло. У нас е изолиран в около 1-2% от пробите и едва ли ще е причина за нова вълна. Има шанс да се разпространява повече, но все още покритието му е много ниско. Наистина отчитаме повишение и на случаите на ковид, но това се дължи най-вероятно на събирането на повече хора в затворени пространства“, каза проф. Христова.

Първа фаза

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пък коментира пред „Телеграф“, че заболеваемостта расте, макар и бавно. Четири области вече са минали от нулева в първа фаза.

„Има доста болни, които не се регистрират и не попадат в статистиката. По-важното е, че болшинството случаи протичат сравнително леко и няма особен натиск към болниците“, коментира доц. Кунчев.

Общопрактикуващите лекари също отчитат увеличаване на случаите с респираторни заболявания - както при децата, така и при възрастни. Според тях това е очаквано за есенния сезон и след връщането на учениците в класните стаи.