0

У ченици стартираха кампания да спасят килимарските традиции в 400-годишно училище в Чипровци. Децата, които учат в ОУ „Петър Парчевич“ се впуснаха в кауза, в която набира средства за обновяването на сграда за извънкласни дейности, която е строена през 80-те години на 20 век – с доброволен труд на възпитаниците в него.

Чипровското основно училище е наследник на първото школо в България, създадено през 1624 г. и ще отбележи своята 400-годишнина през 2024 година. В него учат 66 деца в 6 паралелки. То има статут на защитено училище, тъй като е единствено на територията на общината.

Сградата, която искат да обновят учениците на ОУ "Петър Парчевич".

 Сградата, която искат да обновят учениците на ОУ "Петър Парчевич".

Окаяният вид на рушащата се сграда.

 Окаяният вид на рушащата се сграда.

Как се зароди идеята

Четвъртокласници влизат за първи път в забравената сграда, която се намира в двора на училището им, през учебната 2021/2022 година и решават, че искат там да проведат своя празник за завършването на начален етап. Въпреки занемареният вид, те запретват ръкави и всеки ден след края на учебните часове, в продължение на две седмици, чистят, боядисват и мият прозорци, за да я приведат в приличен вид.

Ученици чистят сградата за извънкласни дейности.

 Ученици чистят сградата за извънкласни дейности.

На важното събитие са били поканени учители и ръководството на общината, на които децата са искали да покажат потенциала на изоставената сграда, но уви последните не уважили събитието. Това не отказва учениците, които с нов плам създават видеопослание, което придобива широк отзвук, разказват пред "Телеграф" участниците в идеята.

Килимарските традиции

Децата бленуват да превърнат сградата в модерен център за предприемачество, в което да намерят място килимарските традиции. Искат да създават различни продукти и дрехи с чипровски мотиви, сътворени от тях самите. Да изработят модерни бои на основа на традицията за природно багрене. Мечтаят за собствен подкаст, в който да разказват за съкровищата на Чипровци. „Искаме да възродим килимарската работилница, където да се учи тъкане и да се обучават малки и големи от страната и света на багрене с природни материали и тъкане на уникалните чипровски килими – част от Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО“, споделят учениците. 

Децата искат да запленят с идеята си колкото се може повече хора, които да им помогнат в обновяването на рушащата се сграда. Надяват се, че за годишнината на училището догодина, ще могат да покажат ремонтираната модерна постройка. 

Великденски базар

Част от инициативата на малчуганите бе организирането на Великденски базар, на който учениците изработват и предлагат техни рисунки, пана и сувенири. „Всички гости бяха щастливи да дарят за каузата“, казват те. На събитието са събрани 6 034 лв., които ще бъдат използвани за сградата за извънкласни дейности. А учениците са подкрепяни горещо от учители и родители, пленени от осъществяването на детската мечта.