0

П редложиха посмъртно художника Злати Златев за почетен гражданин, синът му представи 49 непоказвани до сега негови работи, които намерил в ателието след кончината му Христо Христов 49 живописни платна, пастели и графики, излезли изпод палитрата на художника доц. Злати Златев в последните месеци преди кончината му в края на м.г. подреди синът му, художникът Георги Златев в култовата старозагорска галерия „Байер“. Експозицията отвори врати на 2 септември, когато дългогодишният преподавател по рисуване в университетите на Пловдив, Бургас и Стара Загора трябваше да навърши своята 80-та годишнина.

По думите на Георги Златев това са само малка част от творбите, които татко му подготвял за юбилейната си изложба, част от тях дори били рамкирани и надписани, други обаче останали недорисувани в няколко препълнени. Пред дошлите да си припомнят творчеството на доц. Злати Златев председателят на представителството на СБХ в Стара Загора Милен Алагенски припомни, че художникът е предложен посмъртно за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, решението предстои да бъде взето от местния парламент в навечерието на 5 октомври, когато е празникът на града. Роденият на 2 септември 1942 година в новозагорското село Прохорово творец е завършил специалност „графика“ във ВТУ „Свети Кирил и Методий“ в класа на доц. Иван Маринов. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като негови творби са притежание на Националната художествена галерия София, градските художествени галерии в Стара Загора, Габрово, Добрич, Пазарджик, Бургас и Пловдив.

Картините му са в частни колекции в Детройт, Виена, Самара, Одрин, както и в редица частни колекционери и приятели в България. Участвал е в световни изложби от ранга на INtergrafikBerlin, изложби в Англия, Кипър, Русия и Полша. Приет е за член на СБХ от 1982г., а в периода 2015-2019г. е председател на Представителството на СБХ Стара Загора. Под негово ръководство са създадени редица нови културни форуми и изложби – „Рисунка и малка пластика“, „Графичен форум Стара Загора“ – национална изложба, „Дигиталното в изкуството“. Възстановява (в увеличен бюджет) живописния пленер „Дружба“ и го прави отново международен. Илюстратор на редица книги на старозагорски поети и писатели, сред които Таньо Клисуров (също почетен гражданин на Стара Загора) и Йордан Стоев.