0

М ножество граждани се включиха в протеста, организиран от БСП, за защита на Паметника на Съветската армия. Протестиращите настояват той да бъде оставен в Княжевската градина. Те се обявиха категорично против предложението на Столичния общински съвет за демонтиране на паметника. 

БГНЕС

Протест срещу демонтиране на паметника беше свикан и пред сградата на Столичната община от "Възраждане" и Коалиция "Левицата!".

Представители на партията на Костадин Костадинов издигнаха плакати с лозунги "Смърт на фашизма". Лидерите на "Атака" Волен Сидеров и на ПП МИР Симеон Славчев също присъстват на демонстрацията. 

Булфото

БГНЕС

БГНЕС

Яйца и червена боя полетя към сградата на общината, където общинските съветници трябва да вземат решение дали паметникът да бъде демонтиран и преместен. 

Булфото

Булфото

Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат, заяви Мая Манолова от Коалиция "Левицата!". Тя посочи, че четири години са можели да проведат допитване до софиянци, вместо това "сега, в последния момент, когато вече нямат никаква легитимност, и Фандъкова, и присъдружните й общински съветници от ГЕРБ и от "Демократична България" нападнаха паметника". "Левицата!" ще се противопостави срещу опитите да бъде демонтиран монументът и да се води война с паметниците, отразяващи българската история, каза Манолова.

Булфото

Ивайло Танчев от Национално дружество "Традиция" разказа, че баща му като офицер на времето е дал пари за бонове, за да се построи паметникът на червената армия.