0

У раганен вятър, придружен от силен дъжд, отнесе и изкорени 100-годишни дървета в град Гоце Делчев. Опустошителната буря се разразила в събота между 19,00 и 21,00 часа. Тя е била толкова мощна, че е повалила като сламки огромни дървета в Градския парк, в района на болницата, на пазара и на много други места в населеното място. Скъсани са жици на електропроводите и в няколко квартала на Гоце Делчев за по няколко часа не е имало ток. Електрозахранването в града бе възстановено, само в село Добротино вчера все още хората бяха на тъмно. Павилиони, разположени в бившата казарма, където се провежда традиционният есенен панаир, са обърнати с лекота от урагана, отнесени са и покриви на част от лавките. Пороят пък е наводнил приземните етажи на къщи, но противопожарната служба е реагирала своевременно на подадените сигнали и е започнало отводняване на сградите. Има съборени и фотоволтаични панели от някои жилищни постройки.

„В момента продължаваме почистването и на парка, и на улиците в града от падналите дървета и клони. Най-важното е, че няма пострадали хора. Ще се справим със ситуацията, не се налага обявяване на бедствие. В много добра комуникация сме с останалите институции, с които заедно отстраняваме последствията от нанесените щети”, коментира вчера кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

Областният управител Николай Шушков уточни, че е имало силна буря и в Петричко. Там също са изкоренени дървета и са скъсани жици на електропроводите. Подаването на ток е възстановено сравнително бързо. За кратко се е наложило спирането на движението по пътя от Петрич към ГКПП-Златарево заради паднали дървета и клони на шосето.