0

В ойната в Украйна и инфлацията наду цената на алкохола менте с 30 лв. на бидон. Смесите от спирт и есенции се бъркат по гаражи в села край големите областни градове, а след това тръгват към курортите по морето, разказаха митничари пред „Телеграф“. 

При акция на НАП, БАБХ и митниците в Дупница вчера бяха изловени 69 литра спиртни напитки без бандерол.

Внос 

Тарикати забъркват ментетата, като смесват спирт и есенции. Основната високоградусова съставка обаче се внася основно от Украйна, а сега това е прекратено.

„Купуват на едро от други съседни бивши руски републики, но им излиза доста по-скъпо. Правят и онлайн поръчки от страната от знайни и незнайни лаборатории, но цената не може да се съревновава, затова се повишава“, обясниха икономически полицаи, които разследват този вид престъпна дейност.

Есенциите пък идвали директно от Китай. Митничари пък споделиха, че има такива вкусове, които дори клиентите не знаят, че съществуват. 

Схемата

„Готвачите“ на фалшив алкохол поръчвали есенциите съвсем легално. Цените са различни, но доставката понякога излизала дори по-скъпо от самата стока. Затова се събирали повече хора и правели поръчки на едро. Вече след това се смесвали със спирта и излизали всякакви питиета.

„Лошото е, че не могат да се хванат от обикновения потребител. За такива става известно или ако клиент се отрови, или при акция на властите, ако открият бидони в различни хотелски комплекси“, допълниха криминалисти.

Последният най-опасен случай се разигра преди няколко години в Якоруда. Тогава метиловият алкохол, направен от Тайфи Мекльов, погуби петима души навръх Коледа. 

Разбивка 

Цените на уиски, джин, водка са еднакви. Бутилка „Джони Уокър“, джин „Бомбай“ или водка „Руски стандарт“ е 10 лв.

Вече се правели и по-засукани поръчки за питиета, от които се правели коктейли. Без значение от вида им бутилка се търгувала от тарикатите за 15 лв., разказаха митничари. 

От Активни потребители пък призоваха всеки, който има подозрение, че в дадено заведение се сервира алкохол менте, да подава сигнали. 

Сурвакат готвачите с актове 

Служители на полицията в Кюстендил, НАП и Агенцията по безопасност на храните заловиха близо 100 литра нелегален алкохол в Дупница.

За установените нарушения са съставени 8 акта. От частен обект в Кюстендил са иззети 36 литра алкохол без български акцизен бандерол, а от търговски обект -веществени доказателства за упражняване на лихварска дейност. 

На територията на РУ-Дупница са иззети 69 литра алкохол без български акцизен бандерол от частен имот. 

Удариха база в Летница в разгара на сезона 

Митничари от Русе удариха няколко бази за алкохол менте в разгара на сезона. В частен дом в Дулово откриха 230 литра безцветна прозрачна течност с мирис на ракия в избено помещение, прилежащо към имота.

За етиловия алкохол собственикът не дал никакви документи.

Паралелно, но в Летница пак в изба, митничарите се натъкнали на  206 л течност с вид и мирис на етилов алкохол, за която не са представени документи за заплатен акциз.