0

С айтове блокираха закона за райския газ, който влезе в сила преди броени дни. Забраната за продажба на продуктите на лица под 18 г. важи от петък, когато промените бяха обнародвани в Държавен вестник.

Това обаче не секна онлайн търговията, макар и тя да попада в новите текстове, показа проверка на „Телеграф“. Над 10 различни сайта предлагат продукти с райски газ.

Сега те дори са пуснали промоции, пакети и безплатна доставка. Единственото ново е, че някои от тях са въвели отметка за навършено пълнолетие. Така на практика онлайн търговците прехвърлят отговорността за покупката, тъй като потребителят лично „декларира“, че има навършени 18 г. За това обаче не се изисква никакво доказателство, освен едно натискане с мишката. Така децата безпроблемно могат да си поръчват опасните продукти до офис на куриерска фирма. 

Продукти

След като потвърди, че има навършени 18 години, наш репортер направи поръчка в един от сайтовете.

В него се предлага цялата гама от бутилки, капсули, сифони, машинки и балони с райски газ.

Същите продукти все още могат да бъдат поръчани онлайн и от сайтовете за продажба на нови и употребявани стоки, където също не е ясно как ще се оказва контрол за това дали поръчващият е пълнолетен или не.

Всъщност много от сайтовете предлагат райския газ именно чрез тези платформи и по този начин също бягат от отговорност.

Както „Телеграф“ писа, новият закон се заобикаля и по друг начин – чрез продуктите с райски газ, които се използват в хранително-вкусовата промишленост.

Ето защо всички подобни сайтове са добавили нови асортименти към предложенията си и вече продават капсули със сметана, които съдържат въпросният диазотен оксид, но се използват основно в сладкарството.

Санкции

Според измененията в закона забраната е за продажба на райски газ на непълнолетни, включително и онлайн. Не е позволена и употребата му в закрити обществени места. Предвидени са санкции, като при нарушение от физическо лице глобата варира от 800 до

1500 лв., а при повторно нарушение вече е от 1500 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

Комисията за защита на потребителите обаче следва да извършва проверки и в сайтовете, като 13 такива бяха инспектирани още миналата седмица.

Тогава стана ясно, че 10 от тях не са записали данни за собственик. Извършени бяха контролни поръчки, като целта на властите е да открият търговците. Проверките продължават.