0

С ВИП обедни менюта стартира новата учебна година. За това сигнализираха възмутени родители пред „Телеграф“. След като няколко години кетъринг фирмите пускаха по две обедни менюта – по-евтино с по-малък грамаж на месото и по-скъпо за по-месоядните, от тази есен на много места има и трета опция. В най-скъпия обяд традиционната яхния е заменена с пилешки хапки или пържоли, а грамажите на ястията са още по-големи. „Смятам, че това меню е неподходящо, защото докато децата от семейства с по-ниски финансови възможности ядат лучена яхния, до тях други деца ще ядат шницел или карначета. Нямам проблем със самата цена, но това създава разделение“, споделя Магдалена Стоянова, майка на третокласник.

Разлики

За най-евтиното меню родителите ще дават по 3,50 лв. на ден, като в някои от дните не е включено никакво месо. Децата ще хапват най-често яхния – лучена, леща, картофи. Два пъти в седмицата ще имат пилешка или рибена супа. За сметка на това в средния пакет, който ще струва около 4,50 лв. дневно, месо има всеки ден, независимо дали в супата или в т.нар. „второ“, което обикновено е ориз с месо или месо с картофи. В грамажите обаче разлика няма и в първото и във второто меню супата, основното ястие и киселото мляко са по 150 г, а плодът – 200 г. Не така стои въпросът с новото ВИП меню. То излиза 5,80 лв. на ден, а порциите са с по сто грама повече.

Скок

Както „Телеграф“ писа, инфлацията удари цената на училищния купон още пролетта. Тя обаче продължава да бъде увеличавана покрай скока на хранителните продукти. В Кюстендил той е повече от двоен. Досега родителите са доплащали по 1,60 лв., докато тази есен изхранването в училище ще излиза 3,90 лв. Затова и кметът е пуснал анкета до родителите, за да кажа дали ще продължат за купуват купони, или ще започнат да изпращат децата си с кутии с храна. В едно от столичните училища обядът скача в левче след лятната ваканция – от 3,50 лв. на 4,50 лв. На друго школо увеличението е само с 50 стотинки и вече родителите ще плащат за обяд на детето си по 4 лв. Трети фирми, които подсигуряват хапването в училище, са посочили, че цената на купона е 3,30 лв., но с уточнението в скоби, че предстои актуализация.