0

В навечерието на Успение Богородично бе открит пленерът „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ по инициатива на софийската галерия „Арт Муза“. Творците от цяла България се събират за трети път в древния град, за да развият вдъхновението си и изработят най-хубавите картини. 

Пленерът ще продължи до 22 август  в Несебър, след което ще се пренесе онлайн до 14 септември в София. Проявата е подкрепена от Национален фонд „Култура“. 

Лития

Стартът бе с рисуване на открито, като приоритет на художниците са древните храмове, създаващи невероятния дух на Стария Несебър. Снощи  участниците се включиха във вечерното богослужение и в литията с чудотворната икона на Света Богородица, която тръгва от храм „Успение Богородично“ и преминава край всички църкви на града. Днес те ще присъстват на празничната Света литургия и ще се включат в общинската програма по случай празника на Несебър. На 16 август се открива изложбата „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ с творбите от пленера и четене и обсъждане на книгата на д-р Николинка Климукова „Църквата „Свето Успение Богородично“ и чудотворната икона на Света Богородица в Несебър“. Ще има и дискусия по актуални въпроси по темата в изложбеното пространство „Мелницата“.  По времето на пленера като съпътстващо събитие е  експозицията „Несебър: морски приказки“ на Мария Николова, която ще се открие на 17 август.

Диплом 

Няма възрастови ограничения, нито специални изисквания за материали и размери на творбите. Всички участници, които успешно са се представили и в двата етапа на пленера, заслужено ще получат диплом. През октомври пък се представя изложбата „Пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ в галерия „Арт Муза“ в София, която е обогатена с творбите от двата етапа на пленера и ще бъде разпространена и в онлайн пространството. Рисунки от миналогодишния пленер се предлагат на търг благотворително в „Арт Муза“ в рамките на инициативата „Благотворителна изложба за децата от Конкордия“ в периода от 14 юли до 14 септември 2022 г.