0

Д ържавата ще брои над 1 милион лева с ДДС за климатици, които ще бъдат монтирани в контейнерите, обитавани от мигранти в лагерите в Любимец и Елхово. Това става ясно от обществена поръчка, обявена преди броени дни от Дирекция „Миграция“ към МВР, показа проверка на "Телеграф" в АОП.

Поводът за солидната покупка е, че на настанените временно чужденци им било адска жега, а трябвало да им се осигурят нормални условия за пребиваване.

„Контейнерите в инфраструктурните райони в град Любимец и град Елхово разполагат с конвектор за отопление през зимния сезон. За охлаждане на помещенията през летния сезон няма осигурена климатична техника. Предвид високите температури през летния сезон и с цел осигуряване на нормални условия за живот на настанените чужденци, както и с цел осигуряване на нормални условия за работа на служителите, е необходимо обезпечаване потребността от климатици в двата обекта“, мотивират се за поръчката от вътрешното министерство, става ясно от документацията към нея.

За комфорта на мигрантите през лятото в Любимец ще бъдат включени общо 388 машини, а в Елхово-612. Самите климатици трябва да разполагат с мощност 9000 BTU и да могат да охлаждат помещения от 15 квадрата, както и да отопляват таива с размер 13 кв. м. Излиза, че всяки от общо 1000-та климатици ще струва по 1000 лв.

Остава отворен обаче въпросът защо търгът се обявява в разгара на лятото и при всички случаи до подписването на договор с изпълнителя и монтажа на охладителната техника (за него е даден срок от 20 дни) ще е дошла есента, т.е. от климатиците ще има полза едва след година.

Освен за двата бежански лагера пък от МВР ще поръчат допълнително и 4 климатика за централата на дирекцията в София, като те ще струват на данъкоплатците 30 хиляди лева.