0

Ч овешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия" от снощи, при която сръбски автобус излезе от пътното платно в участъка между Нова Загора и Стара Загора, обяви заместник - главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Това е водещата версия - за човешка грешка. Не са налице неравности по пътя, някакви други препятствия, които да са причинили отклонението на автобуса. Не е налице и техническа неизправност, която да е възникнала внезапно по време на движението", коментира, цитиран от БНР.

"Водещата версия остава единствено за човешка грешка, за която, между впрочем, са събрани и преки свидетелства от возещите са в автобуса. Всъщност водачът е отклонил своето внимание, опитвайки се помогне на едни от пътниците да вдигне някаква седалка", посочи Сарафов.

За грешка на водача говори и пътният експерт Диана Русинова.

„По всяка вероятност става дума за отклоняване на вниманието на водача. Този инцидент можеше да приключи много зле, автобусът е полегнал на вратите си и хората са излизали през предния прозорец“, коментира тя.

По думите й пътят в района на инцидента отговаря на изискванията.

Русинова е категорична, че е необходим енонощен специализиран контрол за времето на почивка на шофьорите на автобуси. "Веднъж влязъл в откосите на лентата за принудително спиране, автобусът е бил неспасяем. Станаха няколко последователни много тежки катастрофи. Има и много, които не бяха оповестени по медиите. Трябва много по-строг контрол", заяви тя.