0

- ЦИК отговаря и за разяснителната кампания. Досега акцент в нея бе машинният вот като основен способ на гласуване. Ще има ли нещо по-различно в разяснителната кампания сега и какви ще бъдат акцентите в нея?

- През годините се е гласувало и с машина, и с хартиена бюлетина. На последните пет избора, проведени през 2021 г. и 2022 г. (включително последният вот за държавен глава на 21 ноември 2021 г.), се гласува с машини в повече от 10 000 секции, така че избирателите са запознати и с двата начина на гласуване. Акцентът в тази разяснителна кампания ще е, че избирателите в секциите с повече от 300 души ще имат възможност да изберат да гласуват или с машина, или с хартия. Ще обърнем внимание на този момент от последните изменения в закона, въпреки че не е новост. На парламентарния вот на 4 април 2021 г. избирателите също можеха да избират с хартиена бюлетина или с машина да дадат своя глас. Готови са и се излъчват видео- и аудиоклипове за гласуване по настоящ адрес и гласуване с подвижна избирателна кутия на хората с увреждания. Предстои да започне излъчване на клипове, в които показваме и обясняваме детайлно стъпка по стъпка всички действия по гласуването с хартиена бюлетина и с машина. Разбира се, имаме и допълнителни акценти в кампанията, които считаме за важни и времето е показало, че е необходимо да бъдат разяснявани на избирателите. При всички случаи целта ни е чрез информация да улесним хората да упражнят правото си на глас.

- Има ли яснота в колко секции в чужбина ще има машини? Има ли възможност те да са по-малко заради последните промени в ИК, според които може да не се пращат устройства, ако няма осигурен техник?

- ЦИК ще вземе решение за местата и броя на СИК, където ще се гласува извън страната, през следващата седмица и тогава ще стане ясно в колко от тези секции ще има и машинно гласуване. Използвам случая да напомня, че все още тече срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване в чужбина – до 7 март 2023 г. Избирателите могат да подават електронно заявление за гласуване извън страната и чрез сайта на ЦИК. На основание на броя на подадените заявления и на броя гласували на предходни избори ще се определят секциите с машинно гласуване зад граница.

- Решението на ЦИК за изборните протоколи предизвика вълнения и казусът стигна до съда. Как ще отговорите на критиките по темата, че е имало опасност от опорочаване на вота?

- Целта на ЦИК беше да се опростят изборните протоколи, за да бъде по-лесно на членовете на СИК при попълването и за да се допускат по-малко грешки. ЦИК съобрази решението на Административен съд София-град и прие нови изборни книжа, в които се вписват поотделно резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от бюлетини от машинно гласуване. В допълнение напомням, че комисията е взела решение след изборния ден числовите данни от машинното гласуване да бъдат извличани от флаш паметите и публикувани на интернет страницата на комисията. Всеки избирател ще може да направи проверка както в протоколите на СИК, така и в данните от машинното гласуване.

- От ЦИК вече проведохте няколко срещи с МС относно видеонаблюдението и видеоизлъчването в секциите при броенето. Има ли яснота как точно ще се извършва то – чрез мобилни камери, телефони, таблети?

- В постоянен контакт сме с Министерски съвет и Министерството на електронното управление, както и с различните други институции, които са ангажирани с изборния процес. Все още не сме запознати какви устройства са избрани от МЕУ. Последната информация, постъпила в ЦИК, е, че с решение на кабинета е определен бюджет за видеонаблюдението и техническото осигуряване е възложено на „Информационно обслужване“ АД в качеството му на национален системен интегратор.

- Ще се приемат ли някакви инструкции и обучения на СИК по тези теми?

- Разбира се. Ние винаги провеждаме обучителна кампания за членовете на СИК, приемаме методически указания с подробни инструкции, имаме и електронни образци и материали на нашия сайт. Така ще подходим и по темата с видеонаблюдението. От МЕУ сме получили уверения, че ще бъдат изготвени инструкции за работа с устройствата за видеоизлъчване и записване. Обръщам внимание, че председателят на СИК ще стартира видеонаблюдението едва след края на изборния ден и то ще е активно само докато се отчитат резултатите от вота и се попълват и подписват протоколите. Няма да има видеонаблюдение по време на гласуването!

- Какво може да направи ЦИК, за да се избегнат грешките при попълване на изборните протоколи?

- ЦИК винаги полага усилия да улесни работата на членовете на СИК, защото е от съществено значение при тях да не се допускат грешки, които после да бъдат отстранявани в РИК. Ако преценим, че е подходящо, се съобразяваме и с техните препоръки, когато има такива. Подробните материали и обучителната ни кампания помагат за добрата им подготовка. В помощ ще им бъде и ако предварително направят симулации и тестове с електронния протокол на сайта ни. В самия изборен ден им препоръчваме да преброяват бюлетините и да установяват резултатите от гласуването, без да бързат и спокойно да попълнят протоколите. Нека първо попълнят черновата, проверят дали всички контроли са удовлетворени, включително чрез въвеждане на данните в електронния протокол на нашата страница. Ако има грешки, записът светва в червено. След като се уверят, че са попълнили правилно черновата, да пренесат внимателно данните в секционния протокол.

- Ако не се осъществи по някаква причина видеоизлъчване, това ще бъде ли основание за оспорване на резултатите от вота в дадената секция?

- Не би следвало. Ако по технически причини в някоя секция не е имало видеоизлъчване в реално време, законодателят е предвидил да бъдат правени записи на преброяването на бюлетините. ЦИК също е определила със своето решение относно условията и реда за видеонаблюдението да се създава видеоархив. Този запис ще се публикува и ще може да се проследи броенето на гласовете, попълването и подписването на протоколите.

- С последните промени в Изборния кодекс бяха увеличени възнагражденията за членовете на комисиите. Предвид въвеждането на видеонаблюдението при броенето ще има нужда от привличане на повече специалисти към РИК-овете. Обсъжда ли се възможността за вдигане на възнагражденията за РИК?

- Да, с последните промени в Изборния кодекс се увеличиха възнагражденията на членовете на СИК и това е положителен и мотивиращ подход в подкрепа на отговорната им работа. Има писма от РИК с искания за увеличение и на техните възнаграждения. Средствата за тях се определят в план-сметката за изборите, която се приема от правителството и затова сме изпратили писмо до министъра на финансите, за да се прецени има ли възможност за това.

- Според промените в ИК вместо тъмна стаичка ще има паравани. Има ли опасност в секциите в различните общини те да са с различни размери и вид?

- Възможно е да се случи това. В разменената с Министерския съвет кореспонденция бяхме предложили параваните за гласуване с хартиени бюлетини да се изработят централизирано. Кабинетът не възприе това предложение и те решават как ще се изработят параваните. Важно е избирателите да са информирани, че при гласуване с хартиени бюлетини вече няма да влизат в кабина за гласуване, а ще застават зад параван, за да могат да посочат своето предпочитание. Напомням, че върху хартиената бюлетина вотът се отбелязва със знак Х или V, със син химикал, в квадратчето с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат.

- Имаше опасения за доставката на хартия за машините. Ще дойде ли навреме и ще има ли за всяко устройство за гласуване?

- Имаме писмено уверение от доставчика на защитената хартия за машинно гласуване – печатницата на БНБ, че хартията ще бъде осигурена навреме, така че да бъде доставена в избирателните секции, както извън страната, така и в страната. Вярваме, че в това отношение всичко ще бъде наред.

- С колко ролки хартия ще разполага всяка секции?

- С две ролки. Практиката ни от последните избори, когато се гласуваше само с машини, показва, че никога не са използвани повече от две ролки. Нямаме основания да смятаме, че сега ще са необходими повече, но за всеки случаи са предвидени и резервни.

- Ясно ли е колко ще струва една бюлетина?

- ЦИК вече обяви обществена поръчка, за да определи за изпълнител на изработването и отпечатването на хартиени бюлетини и защитена хартия за машините печатница на БНБ. След сключването на договора ще бъде ясна окончателната цена и на хартията, и на ролките за устройствата.

- На какъв етап е търсенето на нов склад за машините, който да е на държавен имот? И колко в момента се плаща на година за съхранението им в склада на „Карго партнерс“?

- Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс комисията няма ангажимент да осигури помещение - държавна собственост, което да отговаря на необходимите изисквания. За тази дейност отговаря правителството и поставя въпроса за намиране на такова помещение. В някакъв момент трябва да има решение и се надяваме да се намери държавен имот, в който надеждно и дългосрочно да се съхраняват специализираните устройства за машинно гласуване, които са собственост на държавата.

- Какъв призив може да оправи ЦИК към избирателите и партиите, предвид идеите на някои формации да се гласува само с „Не подкрепям никого“? Това по същество не е ли призив за бойкот на вота?

- Законодателят е преценил, че „Не подкрепям никого“ също е възможен избор, отразяващ волята на избирателите и е действителен глас. Но изборите по същество дават право и възможност на всеки българин да избере и подкрепи тези кандидати, партии или коалиции, които според него е най-добре да участват в управлението на държавата. Неслучайно в разяснителната си кампания ЦИК използва слогана „Ти избираш“.

Това е тя:

Завършила е СУ “Св. Климент Охридски“

Има юридическо образование

От 1993 г. до момента е адвокат, вписан в Софийска адвокатска колегия

След 2001 г. многократно е член на РИК 25 – София, за различни видове избори

От 2014 до 2019 г. е член на ЦИК

От 2020 до 2021 г. - член и председател на Обществения съвет към ЦИК

От май 2021 г. досега – зам.-председател и говорител на ЦИК