0

- Г-н Кузманов, защо според вас се стигна до убийството на граничаря Петър Бъчваров? 

- Това е поредната трагедия за сметка на служителите. В рамките на 70 дни това е четвъртият смъртен случай. Нека ви припомня, че освен двамата полицаи от Бургас, които препречиха пътя на рейса с бежанци, загина и колега от Пътна полиция в Стралджа. Той беше прегазен от пиян шофьор, докато проверява мигранти.

- Колеги на Бъчваров споделиха пред „Телеграф“, че се пращат на границата само със стоппатрони. Това адекватно ли е?

- Не, не е адекватно. Точно така е, както сте го написали. Стоппатроните при такива ситуации са изключително неефективни. Не отговарят на степента на заплахата. Те имат и друг пълнител с бойни патрони, но предвид функциите, които изпълняват по наблюдение на държавната граница, предвид изискванията за хуманност, задължението е първо да се използват стоппатрони. Вече към вариант на нападение може да се презарежда, но това са ситуации, при които е загубено достатъчно време и виждаме до какъв изход водят. В конкретния случай бедата е нямало как да бъде предотвратена особено при изстрел в главата с пушка. Важното е, че четирима убити за 70 дни са прекалено много и показват сериозен проблем в МВР. Аз лично в 25-годишната си кариера не помня. Това е явен знак за проблем, който се задълбочава. 

- Кой е виновен за тези четирима загинали за 70 дни?

- Имаме категорична позиция, че виновните са изключително сред политиците. Можем да ги назовем и конкретно по имена, но няма да ни стигне времето, докато изброяваме. Можем обаче да кажем последните 11-12 министри, както и депутати от вътрешната комисия от последните 5-6 парламента, както и партиите, които са участвали в управлението на страната, са в този списък. Дадоха се над 8 млн. лв. за камери за скорост по магистралите. Много ми е интересно колко са дадени за камери по границата, при положение че мигрантската вълна можеше да се предположи и да се вземат адекватни мерки. Наблюдението можеше да не се извършва по този физически начин само с обходи, без да има комуникация между колегите. 

- Да, попитах ви в началото какво липсва в оборудването на граничарите?

- Липсва най-важното – сигурната комуникация, връзка, била тя по станция или по мобилен телефон. Знаете, че на границата има големи зони без покритие и понякога колеги не могат да се свържат с дежурните части. А предвид командироване на полицаи от вътрешността на страната те участват в смесени екипи и не познават добре районите. Ако се разделят и са без връзка, какво става? Разстоянието до белята е една крачка. 

- Точно това споделиха гранични полицаи пред „Телеграф“, че са принудени да си пишат по вайбър, купуват си фенерчета, нямат бронежилетки. Извинете, г-н Кузманов, но те какво правят на границата?

- Несериозно е отношението. Мигрантската криза се наблюдава вече десета година, сега обаче има изостряне. Въпросът тук е в управленския капацитет. Не беше направено нищо да се избегнат такива случаи като с убитите полицаи. Не можем да разчитаме след всяка смърт да оправяме неща, които е трябвало да се направят преди години. Ние сме го казвали и на политическото, и на професионалното ръководство, и на политиците, че по начина, по който функционира сега Гранична полиция, ще се стигне дотук. 

- Бившият МВР шеф Бойко Рашков каза, че няма бежански натиск, а реформата в министерството е 98% готова. Така ли е с оглед убитите полицаи?

- Ние сме категорични, че реформа такава, каквато Рашков твърди, че е 98%, всъщност въобще не се е случвала. Абсолютно категорично – реформа не беше дори започвана. Направени бяха някакви промени, незнайно с кой съгласувани и кой ги е одобрил, след като зад тях политическа сила не ми е известно да е заставала. Беше ни казано, че е използван математически модел, но сигурността на държавата не е само математика, а има и социален елемент.  Факт е, че към днешна дата абсолютно нищо не е променено в охраната на границата също от последните десетилетия. 

- Служебният министър Иван Демерджиев каза след убийството на двамата полицаи от Бургас, че държавата обявява война на каналджии, нелегални бежанци. Тази война случи ли се?

- Фактът, че в резултат на тази война има 4 загинали полицаи говори сам. Не знам кой на кого е обявил тази война, но явно действията на МВР не са най-правилните. Това са политически изказвания, които не искам да коментирам, но в момента има война в самото МВР срещу служителите, а не срещу каналджии и бежанци. Може би ви е убегнало и друго. Деветте взети проби на полицаи за наркотици в Бургас, които бяха обявени за положителни, се оказаха отрицателни. Не знам как колегите са се чувствали през времето, когато са се водили, че се дрогират, не знам това достойнство, което са имали, сега как е. За престижа им да не говорим. Не знам за войната и кой трябва да я спечели, но със сигурност към днешна дата политиците трябва да се замислят докога ще продължава това безхаберие. Преди всеки избор за НС ние се срещаме с почти всички партии, които после влизат в парламента. До момента нито една от тях след влизането си не е изпълнила това, за което сме говорили преди вота. Това е показателно, че в момента се движим на вълната на популизма. 

- Обществото много се зарадва, че и полицаи се тестват за алкохол и наркотици. Въпросът е как се прави това и защо точно сега, може ли да се каже, че е за отклоняване на вниманието от по-важни проблеми в МВР?

- Няма нищо лошо в тестването. Това е единствената наредба, която СФСМВР не е обжалвала в съда и ние сме „за“. Но не намирам смисъл от публичността, с които се правят, защото публично се прави, ако има проблем. Ние имахме и изискване да се докладват тези проби. Липсата на доклад колко са положителните резултати ни кара да мислим, че няма такива, разбирате ли?

- Пробите за наркотици на полицаите правят ли се незаконно, тъй като наредбата влиза в сила през февруари 2023 г.?

- Нека кажем, че в момента няма процедура, по която трябва да се извършват. Чух, че и ръководители в МВР осъзнават това и работят по въпроса. Какво обаче би станало с положителна проба на наистина употребил дрога полицай? Тя чисто процедурно няма да издържи в съда. Това беше и нашето негодувание, че хора, които реално са виновни, няма да получат наказание, а други ще бъдат разрушавани буквално. Не искам да ви казвам, че има и твърдения как се проверявали само шофьори, което не е вярно. Разполагаме категорични доказателства, че се проверява състав, който не управлява служебни МПС-та. Има парадокс, че са проверявани и служители, които дори нямат шофьорска книжка, както и други, които не са с полицейски правомощия. В момента някой се опитва да докаже, че съставът е масово под алкохолна и наркотична зависимост. Не можем да разберем каква е целта. 

- Имиджът ви май си отива?

- Той и без това не е достатъчно добър, но в тази посока, ако някой продължава, може да постигне 100% успех. Но полза от това за гражданите няма да има. 

- Поискана е оставката на министър Демерджиев, но той е казал, че ще я подаде само ако президентът му я поиска. Вие как мислите?

- Това е политическа тема и не ми се иска да отговарям. Ние винаги сме твърдели, че една оставка няма да реши проблема. Проблемът в МВР е толкова сериозен вече, че с една оставка или едно назначение няма да се промени. Трябва да има политически консенсус на всички партии за промяна в МВР, защото то се нуждае от него. И тя да продължи поне 5-6 години, за да има смисъл. Виждате, че това е повече от един мандат. Друг е въпросът, че в последните служебни кабинети социалният диалог почти изчезва. 

- Догодина трябваше да сте с нови униформи. Това ще стане ли?

- 12 години никой не можа да реши проблема с 20 000 униформи на състава. Явно в България съществува сила, която не иска това да се случи. Ние ще си носим и същите кубинки, които още през 2017 г. на брифинг в Берлин бяха показани. Тогава експерти от Европа доказаха, че пропускливостта на вода в един чифт между лявата и дясната се различава с 1 литър. 

- Как така? 

- Точно така, както го казвам – с 1 литър разлика между лявата и дясната. 

- Има ли вълна от напуснали полицаи от началото на годината до момента?

- Не сме правили изследване. Но мога да кажа, че недокомплектът в системата е доста голям, такъв, че пречи на работата. И ако отношението към редовия състав се запази такова, каквото е в момента, вълната на напускащите ще бъде драстична. 

- Как ще коментирате рокадите в столичните РПУ-та и действията на началниците, които масово отказаха да си подпишат заповедите за преназначаване? 

- Като процедура не е нормално. Но ние сме синдикат и не можем да взимаме страна. Мога да кажа, че в момента недокомплектът в СДВР наближава състава на две районни управления. Представете си сега – от десетилетия те са 9. Сега все едно са останали 7, а София е нараснала два пъти през тези години. Сами си отговорете толкова хора да поемат тежестта по охрана и сигурност на гражданите и да са стопроцентови. 

Това е той: 

Завършил е ВХТИ „А. Златаров“ в София 

Служител е в МВР от февруари 1997 г. 

Работил е в 7-о РПУ, 1-во РПУ, а в момента е шеф на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в 5-о РПУ - СДВР 

Заместник-председател на УС на СФСМВР