0

- Г-н Ников, в института ви се намира една от четирите лаборатории у нас, които анализират кръв за наличие на дрога. Резултатите обаче се бавят с месеци, през които водачите са с отнета книжка. Как може да се ускори темпото?

- Първо малко предистория. Преди няколко години в института имаше само двама специалисти по тази дейност и реално нямаше отделно звено, а те работеха в лабораторията за изследване на наркотични вещества. След това рязко се увеличи необходимостта от хора и лаборатории, които да анализират кръв за наличие на наркотици. Тогава поехме инициативата и създадохме отделен сектор „Токсикохимия“, който да се занимава специално с това. 

- Защо се увеличи необходимостта? 

- Защото започнаха да се правят много проверки за наркотици. Това само по себе си е нормално и то рано или късно трябваше да се случи. Само че в този момент ние бяхме залети с вълна от проби, без да имаме капацитета да ги анализираме своевременно.

- Какво е решението?

- Първо, нека уточня, че наркотици в кръв в момента се работят само в четири институционални лаборатории у нас – нашата в НИК-МВР, една в медицинския институт към МВР и две към ВМА – в София и Варна. В момента от пролетта на 2023 г. започнахме да работим по създаване на още четири лаборатории към МВР - в ОДМВР Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, както и укрепваме капацитета на лабораториите, които съществуват. Започнахме да назначаваме и обучаваме специалисти. Също така технологично дооборудваме, за да повишим капацитета.

ЕКСКЛУЗИВНО: Хванаха фолкаджийка да шофира на кокаин!

- Вероятно се натъквате на „проблема с липсата на хора“, както във всеки един бранш у нас...

- Да. В началото започнахме с двама души. В момента обучените до ниво да издават експертизи специалисти са трима. Двама са в момента в обучение. Други двама очакваме да бъдат назначени и да започнат обучение всеки момент. Имайте предвид, че материята е доста сложна и този тип анализ не се изучава в университета. Ето защо след назначаването на колегите, които са минимум бакалаври химици, започва едно вътрешно шестмесечно обучение, тъй като спецификата на работата е висока. Тук става дума не просто за химически анализ. Това са все пак биологични проби.

- Самите наркотестове, които катаджиите прилагат на пътя, идват ли при вас?

- Не. Нямаме отношение към полевите тестове. Ние сме референтна, контролна лаборатория, която работи с кръвни проби и проби урина, които идват впоследствие. Това в по-голямата си част са проби от хора, които са дали положителен полеви тест на пътя. Полевият тест не е доказателствен материал, а е само насочващ, затова е задължителен т.нар. инструментален анализ. Едва тогава вече може наистина да се разбере видът на наркотичното вещество и дали е такова или е някакво лекарствено средство. Този анализ се извършва тук. 

- Защо се стига до фалшиво позитивни тестове на пътя?

- Тестовете на пътя за наркотици действат на метода на ковид тестовете – антиген-антитяло или ключ-ключалка. При тях има възможност дадени лекарства да дадат фалшиво положителен резултат. Примерно кодеинът, който се открива в някои сиропи за кашлица, може да даде положително на полеви тест, тъй като в човешкия организъм една част от него се метаболизира до морфин. Това е естественият му метаболитен път. 

- Но заловените напоследък с наркотици популярни „водачки“ твърдят, че са пили нурофен, пък после „светнали“ за кокаин. Как става това?

- Никак не става. Никога и по никакъв начин кодеинът не може да се превърне в кокаин. Във всеки случай при нас идват проби от кръвта на съответните лица и ние правим анализ, въз основа на който с категоричност можем да определим наркотик ли е ползван или лекарствено средство. Всяко вещество си има свой отпечатък и ние го сравняваме с богата база данни. Ето защо нурофен винаги ще излезе нурофен. Има обаче лекарствени средства, в които има ефедрин или псевдоефедрин. Те е възможно да дадат на полевия тест положителен резултат за амфетамини. Само на теста обаче. Тук при нас в лабораторията, разделяйки правилно веществата, ние можем да установим дадено вещество дали е ефедрин или амфетамин и да дадем съответното заключение. 

Диона пред „Телеграф“: Ще ме държат до дупка, защото съм известна!

- Кои други легални вещества могат да дадат положителен резултат за дрога на пътя?

- Най-често се случва с кодеина, защото го има в сиропите. Но може да има и много други, които няма да изброявам. В края на краищата и гражданите имат отговорности. Не трябва да се шофира след употреба на лекарство, което лекарят, както и указанието казват, че успива. Просто не трябва да сядате зад волана в такива случаи. 

- При вас в лабораторията обаче фалшиво положителен резултат възможен ли е?

- Абсолютно невъзможен. Не и с тази аналитична техника и система, с която разполагаме. 

- А фалшиво отрицателен? 

- Също не. Самата пробоподготовка не е просто подготвяне на пробите. Заедно с нея подготвяме и т.нар. стандартно вещество – т.е. веществото, което търсим. Т.е. ако търсим амфетамин, си приготвяме и стандарт на амфетамин, който върви успоредно с пробата, която анализираме. И ако това стандартно вещество не излиза при анализа, значи имаме проблем със замърсяване на апарата или нещо в някои от химикалите не е ок. Ако имам проблем със стандарта, ще имам проблем и с пробата. И така. Не се дава резултат, докато не се отстрани проблемът със стандартното вещество. 

- Едно друго твърдение също прави впечатление. При положителен резултат винаги казват, че наркотикът е ползван отдавна, а не непосредствено преди шофирането. Как може да се провери това?

- По концентрацията на веществото. Има ориентировъчни литературни данни, по които можем да преценим с голяма приблизителна точност. Човешкият метаболизъм е различен, но все пак винаги има един пик на концентрацията след употреба и после кривата е низходяща. Причината е, че черният дроб и бъбреците си вършат работата и колкото по-далеч остава моментът на последна употреба, толкова по-ниска е концентрацията.

- А специално за кокаина възможно ли е да държи висока концентрация дори и дълго време след употреба? Защото така твърдят „звездите“, хванати с него.

- Не. Кокаинът се разпада много бързо и няма как да има висока концентрация дълго време след употреба.

- А честотата на употреба има ли значение?

- Да. Няма как едно лице да очаква, че ако е пушило 20 години постоянно марихуана и после е спряло за 5 дни, ще се изчисти напълно.

СЛЕД ИЗЦЕПКАТА: Диона проговори за ареста!

- След всеки положителен полеви тест ли следва кръвна проба?

- Да, задължително, тъй като, както казах, полевият тест няма доказателствена стойност. С пристигането на кръвната проба при нас преглеждаме всички придружаващи документи, проверява се целостта на защитни стикери, опаковки. Рутинно преглеждаме веществените доказателства по ред на опаковане. Проверяваме и количествата, за да видим дали са достатъчни за анализ. При нас обикновено идват две кръвни проби по минимум 7 мл с антикоагулант във вакуумни епруветки. Ние не закупуваме епруветки и не вземаме кръв. Пробовземането се прави от медицински лица.

- Защо две проби?

- Защото едната е контролна проба. Тя не се отваря, не се разпечатва. Тя се замразява. След извършен анализ може да се разпореди повторен анализ на втората проба с цел доказване на първичния анализ. Това може да се направи в същата лаборатория, но да се възложи на друг експерт или дори в друга лаборатория – ВМА или медицинския институт на МВР.

- А какво се случва с урината?

- Принципно е добре да има проба урина минимално 20 мл. Някой път обаче не идва урина, а само кръв. Причината е, че невинаги хората могат да дадат урина. А и тя е препоръчителна, но не задължителна. Ключовият анализ е този на кръвта. Урината е непостоянна матрица – тя би могла да се разреди с приемане на повече течности. Затова тя не е доказателствена, а само ориентировъчна. 

- Как започва самият анализ на кръвта?

- С един предварителен скрининг с имуноаналитични тестове за няколко вида наркотични вещества. На този етап ние разполагаме с показанията от полевия тест и сме длъжни да проверим пробата за това конкретно вещество. Ако обаче насочващите тестове дадат положителен резултат и за друго вещество, започваме анализ и по него. Различните видове наркотични вещества обаче се екстрахират от биологичните проби по различен начин. Самата пробоподготовката е различна. Не можеш по един и същ начин да търсиш метаболити на канабис и на амфетамин. Ето това също забавя анализите, защото ако се окаже повече от едно вещество, трябва да се правят различни екстракции. A това не е рядкост. Все по-често откриваме повече от едно забранено вещество в пробите, особено в тези, взети през уикенда. Често се хващат хора с два вида наркотични вещества, които имат различни ефекти. Например амфетамин и канабис. Едното дава енергия и еуфория, другото успокоява и „размазва“. И все пак се случва да ги откриваме заедно.

СЛЕД АРЕСТА: Диона призна, че е посягала към наркотиците! (ВИДЕО)

- Т.е. можете да откриете всеки един наркотик?

- Не точно. Не забравяйте, че разполагаме с едва 7 мл кръв. Това количество е крайно недостатъчно, за да обхванем всички наркотични групи, при положение че за някои екстракции отиват 2 до 3 мл кръв. Задължително обаче се проверява веществото от полевия тест.

- Кой момент най-много бави анализа?

- Пробоподготовката. Тя е най-дългият процес и може да отнеме до два часа. Всичко зависи от това колко наркотични вещества ще установим при първичния скрининг. Ако е едно, бихме могли до края на следващия ден да сме готови. Ако са повече, 3 до 5 дни. Отделно, писането на експертизата отнема също време.

- В момента имате ли капацитета да обработвате всички постъпващи проби?

- Да, но не и за времето, което бихме искали. В момента „входът“ ни е по-голям от „изхода“, т.е. при нас за определен период от време влизат повече проби, отколкото излизат като готов анализ. Така се образува опашка от проби, които чакат ред. Причината е, че реално в момента при нас работят трима експерти, а само през 2023 г.  при нас са постъпили 500 проби кръв за експертиза. Сложете и още 500 урина. Това са над 1000 проби на година. И това е, в случай че изследваме само за едно вещество. А да не говорим, че имам и други криминални случаи, по които работим - умишлено умъртвени животни, трупни проби, катастрофи, задушавания. Все пак около 90% работата ни е по шофьорски проби.

-В случая с фолкпевицата Диона обаче кръвният анализ излезе за по-малко от 24 часа. Как е възможно това?

- Не мога да говоря конкретно за кръвната проба на това лице, тъй като тя не е анализирана в нашата лаборатория. Мога обаче да кажа, че принципно резултатът може да излезе за 48 ч., ако става дума само за едно наркотично вещество и е при колеги, които работят в денонощен режим. Също така пробите на задържани под стража лица се работят приоритетно. Ако има смъртен случай, също се работят с приоритет въз основа на съответна прокурорска заповед.

НЕ СИ ПОПЛЮВА: Коцето се присмя на Диона (ВИДЕО)

- Каква скорост очаквате да постигнете, след като заработят и четирите нови лаборатории?

- Крайната ни цел е, след като изчистим настоящата опашка и изравним вход-изход, експертизите да са готови максимум до 14 дни след постъпване на пробата при нас. По тази причина в момента създаваме профилиран курс заедно с ВМА специално за целите на токсикохимията и откриване на наркотици в кръв. Защото освен да имаш лаборатории и оборудване, трябват и експерти, които да работят в тях. Вече имаме назначени експерти, които започват обучение по този специализиран курс.

- Кога очаквате да са готови новите лаборатории?

- Проектират се в момента. Нямаме забавяне и се движим в срок. Надявам се до една година всичко да е готово и да работят. Не можем да говорим с определени срокове обаче, тъй като имаме процедури по закона за обществените поръчки, които няма как да знаем колко точно време ще отнемат. 

- Хипотетично възможно ли е злонамерен експерт при вас да изкара някоя проба положителна, без тя да е такава?

- Вижте, първо, нашите експерти не си избират случаите, а те обикновено се работят по реда на пристигане. От самото входиране в деловодството всяка проба върви с индивидуален номер и се движи в система за веществени доказателства. Тя се възлага на експерт, който е вещо лице по съответното досъдебно производство и носи наказателна отговорност за достоверността на анализа. Както казах, имаме и възможност за последващ контрол чрез контролната проба, която остава замразена, непипана, неразпечатана, с ненарушена цялост на стикерите. Отделно, при нас тук не може който и да било да започне работа. Това не е просто интервю за работа. В системата на МВР се минава през етапи на проверка, включително и за допуск до класифицирана информация. Минава се включително и през Института по психология. 

Това е той:

  •  Бакалавър по химия в СУ „Св. Климент Охридски“
  • Магистър от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) – София
  • Настоящ докторант в ХТМУ
  • Работил в химичния анализ на наркотични, взривни и неизвестни вещества, както и в областта на токсикохимията
  • От 2011 г. работи в системата на МВР