0

Н амираме се в навечерието на най-светлия празник за православните християни по света - Празника на Празниците и Тържеството на Тържествата, както се пее в песнопенията на Пасха. Това е Възкресение Христово. Тази седмица бе белязана от пътя на Христовите страдания, които и ние извървяхме, минавайки през онези места, които благодатно Богочовекът е осенил. Бяхме свидетели на славното влизане на Господ Иисус Христос заедно с неговите ученици в гр. Йерусалим, възседнал осле, на Тайната вечеря, където Богочовекът ни даде велик пример за смирение, казвайки: “Който иска да бъде пръв между вас, нека да ви бъде слуга“ и изми техните нозе именно в израз на това смирение. След това Той установи тайнството Евхаристия, благославяйки хляба и чашата с вино, като завеща на неговите ученици и на нас да извършваме тази Евхаристия за негов спомен, докато свят светува. След това станахме свидетели на залавянето на Спасителя в Гетсиманската градина, на предателството на Юда, на несправедливото съдене, бичуване, поругаване, насмешките на римските войници и юдейските първосвещеници, които заговорничат да го заловят поради завист, предавайки Го на съд при Понтий Пилат. 

Голгота

Всички ние заедно с Христос изкачихме Голгота и станахме свидетели на разпъването Му между двамата разбойници, от които единият прозря, че това е наистина Божественият Син и го помоли да си спомни за него грешника, когато отиде в царството Му. Тогава Христос му прости всичко, което е вършил като разбойник, и му каза: „Още днес ще бъдеш с Мене в Рая“! Другият, който го хулеше, остана онеправдан, и погуби своята душа. След кръстната Си смърт Спасителят бе положен в прясно изсечен гроб собственост на Йосиф от Ариматея, където след три дни Възкръсна от мъртвите в свидетелство на това, че е Божествения Син. За нас тази седмица беше време на равносметка, на състрадание, на съпричастност да преживеем заедно с Христос онези важни моменти, чрез които да придобием повече полза за нашите души. Да поставим на предно място в житейския ни път следването на Спасителя. Всичко останало, от което имаме нужда, Бог ще ни даде. 

Спасител

В Светото Писание е казано: „Търсете първо царството Божие, всичко останало ще ви се предаде“. Затова и всички търсим царството на Възкръсналия Спасител, в което Той ни очаква с разтворени обятия, за да приеме очистени нашите души. Възкресение Христово е празникът на новото начало, на сбъдването на всички обещания, които Спасителя по време на неговата проповед даде чрез своите чудеса. Той освободи от оковите на първородния грях всички старозаветни праведници и ги изведе от тъмнината на греха в светлината на радостта, на вечния живот заедно с Него. Това е най-голямото Тържество, което увенчава смисъла на вярата на всеки, както свидетелства и самият апостол Павел. Той казва, че ако Христос не е възкръснал, то нашата вяра е суетна и още пребъдваме в греховете. Но той Възкръсна от мъртвите и със смъртта Си смъртта победи и на всички, които вярват в него, дарува живот. Трябва да стигнем до Христовото Възкресение чрез поста и молитвата. Те са в основата на промяната на съзнанието на човека. Очиствайки се от греха чрез покаянието, ние се подготвяме оправдани да влезем при Христос и да седнем с Него на духовната трапеза. 

*Коментарът е направен специално за „Телеграф“