0

Ш офьорите няма да бъдат глобени, ако са били засечени на пътя вчера без винетка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и регионалната политика в неделя пред „Телеграф“.

Причината бе, че за няколко часа вчера водачите на МПС нямаше как да си закупят винетки нито онлайн, нито от бензиностанциите.

Обаждания

По обяд редакционните телефони на „Телеграф“ прегряха от оплаквания на шофьори, които не знаеха как да постъпят. Някои от хората споделяха, че ще си отложат пътуването, защото се страхуваха да не бъдат засечени и после да плащат солени глоби, които са неколкостотин лева. Междувременно от АПИ пуснаха съобщение, че фирмата оператор ТОЛПАСС извършва технически актуализации на системата и не се знае кога работата ще бъде възобновена отново. От агенцията се извиниха на шофьорите за причиненото неудобство.

Месечни

В ранния следобед системата заработи, а проверка по бензиностанции установи, че масово шофьори попълват е-винетки за месец. На въпроса защо избират този период, те отговаряха, че така най-лесно ще се застраховат от нови бъгове, а в същото време излиза най-изгодно от финансова гледна точка. В интерес на истината рядко има проблеми със закупуването на е- електронни, коментираха продавачи на бензиностанциите. Според шофьори обаче има бензиностанции, които са близо до изходите на магистрали, които отказват да продават винетки, без да дават обяснения защо. В същото време би могъл да се снабдиш с необходимия документ малко след като напуснеш безопасната градска зона и навлезеш на територия, където подлежиш на санкции. Такава е ситуацията на изхода на столицата за Пловдив.

Наказание

Въпреки това според експерти винетката важи за деня и се отчита от деня, в който е закупена, а не в часа. Така ако си напуснал София например, без да си успял да платиш таксата, и те е засекло джипиес устройство, но малко по-късно си успял да си купиш е-винетка от първата възможна бензиностанция, то тогава ти имаш валиден документ. Затова задължително винетките трябва да се пазят, в случай че получите честитка от контролните органи. Снимката на платената винетка е достатъчна, за да докажете правото си.