0

У правителят на Специализираната болница по рехабилитация в Котел д-р Цветан Влахов е освободен. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който извънредно посети лечебното заведение. Повод за визитата му стана информацията, че от 1 юни болницата затваря врати заради липса на персонал, който е със забавени заплати и натрупани задължения в размер на близо 300 хил. лева. Срещу това решение се обявиха общинските съветници в града, които настояха за незабавни мерки за възстановяване на работата на болницата и призоваха Министерството да се намеси в разрешаването на проблема.

Персонал

Д-р Меджидиев увери, че на мястото на сегашния управител ще бъде назначен нов, но такъв, който се одобрява от останалите, а не посочен от него. От думите му стана ясно, че на 16 май

досегашният управител на СБР - Котел е уведомил Министерството на здравеопазването за настоящите проблеми на болницата - трайно намаляване на броя преминали пациенти в продължение на 5 месеца, нарастване на комунално-битовите разходи, невъзможност за изплащане на възнагражденията на персонала, напускане на персонал. "За мен не е трудно да се възстанови дейността в болницата и имам уверението на персонала, че при добър мениджмънт те са готови да се върнат на работа", каза той и добави, че досегашните служители са принуждавани със заплахи да напуснат, както и че са били връщани пациенти при наличие на свободни легла.

Задължения

Министърът каза, че е получил уверение от общинското ръководство и кмета на Котел, че дълговете на болницата към общината, които са в размер на близо 100 хиляди лева, ще бъдат опростени. "Министерството ще съдейства натрупаните задължения да бъдат компенсирани, а персоналът да получи полагащите му се възнаграждения", обеща д-р Меджидиев. "Дейността на болницата е саботирана през последните месеци, не мога да кажа причината. Агенция "Медицински надзор" влиза на проверка, ще бъде извършена проверка и от "Вътрешен одит", посочи министърът. Той добави още, че трябва да се открие дейност за продължително лечение и ще има допълнително субсидиране като болница в отдалечен регион. Отделно с увеличението на бюджета в болничната помощ се залага увеличение на ниско остойностените детски пътеки. Всичко това много ще помогне на тази болница, коментира още министърът.  

История

Болницата открива врати през 1953 г. като Детски санаториум за костно-ставна туберкулоза, а през 1965 г. преминава в Детски санаториум за рехабилитация. От 2011 г. лечебното заведение приема формата на Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, в която се извършват рехабилитационни процедури на деца и възрастни хора с неврологични, ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система.