0

Б лизо сто сергии и различни заведения, които се намират пред входа на Бачковския манастир, ще бъдат премахнати. Проблемът е от години, но едва сега може да намери решение. Проектът има одобрение на Светия синод, твърдят от Светата обител, а процедурата вече е задействана.

Сергиите, магазините и заведенията ще бъдат преместени на друго място, за да не пречат на миряните, които идват да посетят манастира. Тепърва предстои обаче да се вземе решение за националните паметници на културата, тъй като целият район е под специално наблюдение от Министерството на културата. Затова и ще се водят разговори с общината. Вече е определено и новото място, където ще бъдат преместени обектите, а собствениците са предупредени.

Посещения

Бачковският манастир е сред най-посещаваните свети места у нас от миряните. Желаещите поклонници и посетители могат да пренощуват, като за целта се предлагат различни стаи. 25 лева е нощувката в помещение без санитарен възел, с повече легла и общи тоалетна и баня. Тези със собствен санитарен възел - с две, три и четири легла, струват 40 лева на вечер. Манастирът предлага и настаняване в луксозни апартаменти, като цената на легло е 100 лева на вечер.

Останалите да спят в манастира миряни трябва да имат предвид, че е задължително да спазват християнско благоприличие в поведението и облеклото. Употребата на алкохол е забранена, а настаняването става до 17,30 часа.

Миряни

„Традиционно манастирът е много посещаван от миряните. Търсят ни най-вече при травми и страдания, болести на близки. Също така за кръщаване, молитви и съвети“, коментира пред „Телеграф“ отец Назарий. Според него българинът все повече се уповава на вярата, а много млади хора влизат в храма.

„Много хора пък идват да благодарят, че са излекувани, което ме радва, защото няма нищо по-важно от вярата“, каза още той.