0

510 поетични творби от 170 автори преся журито на националния конкурс на името на академик Николай Лилиев, за да обяви тазгодишният 11-и вече лауреат на престижната награда. Тя отиде при родената в Шумен Павлина Йосева с поетичен псевдоним pin4e за стихотворението й „Криво Хоро“.

По думите на председателя на журито, поетът Таньо Клисуров, всеки един от писателите има качества, които трябва да бъдат подчертани и приветствани, като на първо място са оригиналните идеи.

„Изборът на тема е много труден за всеки поет. Най-предпочитана си остава тази за любовта, но и точно за нея се получават най-несполучливите творби. Необикновените стихове, които остават дълго в съзнанието, са и тези, които сме определили като първенци!“, коментира Клисуров, който е сред доайените на поетите в Града на липите и помни първите Есенни литературни дни през 70-те години на миналия ХХ век.

Националният конкурс в памет на акад. Николай Лилиев се организира от община Стара Загора, фондация “Космос - Димитър Брацов”, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески” с подкрепата на НЧ “Акад. Николай Лилиев” и НЧ “Даскал Петър Иванов”.

Сред наградените са още Елена Ватрачка, Красимира Макавеева, Женя Димова и Милчо Петров.