0

Н яколко пожара избухнаха в страната в последните часове.

Привечер пламна сметището над пернишкия квартал „Тева“. В борбата с огнената стихия се включиха пожарникари и доброволци ДФ "Протожер". На мястото беше изпратен и багер, който спря пътя на огъня към близките дървета. Малко преди полунощ пламъците бяха овладени.

В Монтанско пък бушуват 13 пожара в планини и полета. Изгорели са 13 декара млади борчета и сухи треви и храсти в Стара планина над село Копиловци, съобщиха от полицията. Пожарът там е избухнал в местността „Стърница“, като огънят е унищожил 30 декара сухи треви и храсти и 13 декара борова гора.

Предишния ден над Копиловци също бушува голям пожар, при който бяха изпепелени 500 декара сухи треви и храсти. Останалите пожари вчера са били в землищата на Лом, Берковица, Вършец и Монтана, както и край селата Цветкова бара, Замфир, Вирове, Лехчево, Боровци и Черкаски.

Причините за пожарите все още се изясняват, но в повечето случаи става въпрос за човешка небрежност при боравене с огън на открито, която в съчетание със сухото и топло за сезона време създава предпоставки за пожари, обявиха от полицейската дирекция в Монтана.