0

О гнен ад обхвана Югозапада през почивните дни. На територията на област Кюстендил служители на РСПБЗН са гасили 31 пожара, повечето от тях са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Огънят се е развил върху площ надхвърляща 700 дка. Предотвратено е преминаването на пламъците в горски масиви и земеделски насаждения.

Пожар погълна и 3 къщи в кюстендилското село Ивановци след запалване в сухи треви и храсти. „Става въпрос за необитаеми къщи. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите са спасени други 5 къщи, както и 150 дка смесена гора“, обявиха още от пожарната.

В Пернишко огнеборците също бяха на крак през уикенда. 52 са пожарите, като 48 са в сухи треви и отпадъци и 4 с материални загуби. 4 декара смесена гора и десетки декари сухи треви и храсти са унищожени при пожар в трънското с. Реяновци. Пламъците са тръгнали в резултат на небрежност при боравене с открит огън. В радомирското с. Житуша е пламнала къща, собственост на местен жител. Пожарникари от Радомир и Земен локализирали пламъците. Унищожени са около 28 кв. м. покривна конструкция. Сградата като цяло е спасена. Техническа неизправност е причината за пожар в лек автомобил, възникнал в пернишкото с. Люлин. Автомобилът е изгорял напълно. 5 коли са горели и в пернишкото с. Драгичево.

„Сигналът за пожара е подаден вчера, около 12, 20 ч. Колите от марките „Фиат“, „Форд“, „Фолксваген“, „Лада“ и товарен автомобил „Робур“, не са били в движение и са наследствена собственост на 43-годишна местна жителка. Фиатът е изгорял напълно, а останалите са засегнати частично. Причината не е установена“, съобщават от местната противопожарна служба. Извършен е оглед от служители на Второ РУ и е започнато досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

От пожарната отново напомнят, че е забранено паленето на сухи треви, стърнища и отпадъци. От дирекцията започват масирани проверки и при установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни действия.