0

С пециалистът по медийно право Симона Велева и журналистът от Дарик радио Пролет Велкова са новите членове на СЕМ. Те бяха избрани от депутатите по време на днешната им пленарна сесия.

Симона Велева е предложение на „Продължаваме промяната“, а Пролет Велкова – на „Демократична България“. Те заемат постовете на София Владимирова и Росита Еленова, чиито мандати изтекоха. Третият кандидат за член на медийния регулатор Тодор Беленски – номинация на „Възраждане“, не беше подкрепена.

“В концепциите никъде не чух начина на финансиране на обществените медии. Дали смятат да приложат начин на финансиране или споделени услуги - с цел да се оптимизира начина им на управление. Никъде не се засегна темата за препредаването на аудиовизуалните произведения, заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

„Гласувах против поради бързо приключилия дебат. Не знаете какъв кандидат избрахте. Можете да им благодарите, че беше избран човек с дългата ръка на ДПС. Тя е от тези, които когато нещо не им хареса - го забраняват. Дадохте власт на човек, който ще прави същото. Тъй като нямаше дебат... това в крайна сметка нямаше да има значение след като ДПС погали по рамото ДБ. На вашата съвест ще тежи, когато започне да мачка някои журналисти - дали ще е Волгин или друг, но ще се нагледате”, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ", цитиран от БНТ.

Съпредседседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че Пролет Велкова е от онази част на гилдията, която смята, че има стандарти на професията и беше категоричен, че те трябва да се спазват.