0

С лед двата критични Ковид сезона и драматичния отлив на чужди туристи бизнесът край морето получава пореден неочакван удар, разкриха туроператори. Заради войната в Украйна нито един пасажерски кораб няма да хвърли котва в пристанищата ни в Бургас и Несебър тази година, алармират от бранша.

Планираните над 25 круизни съда, които трябваше да акостират през сезон 2022 в морските ни пристанища, са променили маршрутите си и със сигурност ще ни подминат.

След промяната на маршрутите туристическият бизнес у нас загуби над 120 000 сигурни туристи.  Причината за  анулираните посещения на пасажери са бойните действия на територията на Украйна.

Туристите, които пристигат по море, оставят значителни средства, макар че престоят им тук е за часове. Екскурзиантите от всеки кораб харчат средно на брега по 200 000 - 400 000 евро у нас.

Повечето пари са за кратки еднодневни екскурзии и храна, също и за шопинг. Средно половината от туристите избираха да прекарат времето си на екскурзии до Несебър, Созопол, Котел, Жеравна. Не са малко и тези, които пък посвещават деня си в шопинг тур и бясно пазаруват по моловете.

Круизни пътувания до делтата на Дунав също се отменят заради близостта на военните действия в Украйна. Макар че само един от трите ръкава - Килия, е общ между Украйна и Румъния, пасажерите, които са предимно възрастни хора, се притесняват и не желаят да ходят надолу по течението на реката.

Очакванията за възстановяване на круизния туризъм до делтата след двегодишния застой заради пандемията от COVID-19 може да не се осъществят тази година, прогнозират туроператори.

Последните няколко години бяха нулеви, без пасажерски кораби не само заради ковид кризата. Още през 2018 г. у нас беше отчетен рязък спад и застой в сектора. 

Най-силният круизен сезон за България беше през лятото на 2014 г. Интересен факт е, че именно ескалацията на кризата в Украйна тогава доведе до истински бум на пасажерите у нас.

Тогава операторите масово пренасочваха в последния момент корабите с туристи през българските пристанища в стремежа си да избегнат Кримския полуостров. Само в Бургас тогава хвърлиха котва общо 27 лайнера, припомнят експерти.