0

П ремиерът Кирил Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски се разминаха при папа Франциск без да се видят. Българската делегация, водена от министър-председателят, е на двудневно посещение във Ватикана и Рим по случай 24 май.

Македонска делегация също е във Ватикана и беше първа при папата. Тя изчака Петков да бъде посрещнат тържествено от швейцарската гвардия и регента на Ватикана, и отпътува.

Авторът

Съпругата на Петков беше облечена елегантно, но по каноните на Ватикана - в черно и с покрита глава.

Авторът

По- рано премиерът присъства на божествена света литургия в базиликата “Сан Клементе“ в Рим и се поклони пред мощите на Св. Кирил. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Авторът

Той подчерта, че за нас българите базиликата „Сан Клементе“ е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий, и техните ученици, получават признание и благословение за апостолското си дело. „Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между Държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга“ – бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

Носим на папата сцена от Рождество

На свой ред, министър-председателят Кирил Петков призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея, те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската.

МС

Властта се поклони пред паметта на капитан Петко войвода в Рим (СНИМКИ+ВИДЕО)