0

Л ичният фотоапарат с марката „Цайс Икон“ на Чудомир ще може да бъдат видян в Казанлък, където на 29 март ще отвори врати експозиция под наслов „Чудомир пред и зад обектива“.

На изложбата ще може да се види и снимка от далечната 1905 година, на която невръстният по онова време бъдещ писател народовед е заснет с войници от 23-ти шипченски полк. Ще бъдат представени около 90 черно-бели фотографии, правени от Димитър Чорбаджийски – Чудомир, и такива, на които е заснет той в различни периоди от живота му. Снимките са притежание на литературно-художествения музей в Казанлък, където се съхраняват над 2500 снимки, голяма част от които са дигитализирани.

Интересен е фактът, че за серията си от акварели „Нашенци“ писателят е издирвал и заснемал бъдещите типажи, запазени са няколко фотографии, сред тях е и тази на кошничари. На една от фотографиите пък е майката на Чорбаджийски Мария Дончева, а на друга от 1967-а самият той е заснет в родното си село Турия. Върху нея личи собственоръчният му надпис “Сбогом Турия. Обичам те“, което кара някои от изследователите му да смятат, че решението за самоубийството му е било взето доста преди писателят да постъпи за лечение в столична болница на 26 декември.

На други са запазени образите на Чудомир и негови близки приятели, сред които са поетесата Елисавета Багряна и писателят Светослав Минков, в аванс коментира директорът на казанлъшкия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства Стефан Папукчиев. Той припомня, че Чудомир е посветил разказ на фотографията, където с тънко чувство и на хумор и мъничко ирония пресъздава образа на фотографа от началото на миналия ХХ век.