0

Т егленето от банкомат на пенсията яде минимум 5 лева месечно от нея. Приблизително толкова би платил пенсионер с пенсия от 400 лева при месечна такса за обслужване 4 лева и 0,64 лева с такса за теглене от 0,16% от сумата, при положение че всички пари се теглят наведнъж. Сумата би била и по-висока, ако банковата карта е към трезор, чиято такса е примерно 1,50 за теглене от банкомат и евентуално по-висока такса за обслужване, примерно 5 лева.

Сметки

Тази година много от банките вдигнаха таксите си, особено тези на гише, за да насърчат дигиталните разплащания и за да свият разходите за обслужване в клоновете си. За малките суми, които пенсионерите получават, особено по отношение на старите пенсии, се оказва неизгодно да плащат за банкови услуги, въпреки удобството да си теглиш парите на 7-о число от месеца. Затова и по-младите пенсионери с по-големи пенсии предпочитат да ползват банкомати, а тези с малките се редят в пощите, защото получаването им струва само 2 лева.

Отсрочка

Пенсии ще се изплащат до 21 април (четвъртък), като така срокът се удължава с един ден, съобщиха от „Български пощи“. На 20 и 21 април пощенските станции ще работят с удължено работно време, докато има чакащи пенсионери. Великденските добавки ще се изплащат до 3 май, а социалните плащания и добавки от Агенцията за социално подпомагане до 26 април.

Опашки се проточиха пред пощенските станции в последните шест дни заради хакерска атака в системата на „Български пощи“. Атака е била проведена на 16 април от чужбина. На служителите на клоновете им се наложи да обработват данните ръчно и това забави много процеса. Във вторник пощите излязоха и със съобщение, че могат да изплащат пенсиите и великденските добавки само по местоживеене.