0

Д еца от община Кюстендил започнаха изработката на знамената на Георги Бенковски, Тодор Каблешков и другите герои от Априлското въстание.  

Образователните занимания са по идея на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Те включват изработка на копия на знамена от Априлското въстание, като темата е посветена на едно от най-паметните събития в нашата история, довело до възстановяване на българската държава след петвековно чуждо владичество.

Важно място в неговата подготовка заема изработването на знамена, което се възлага на местни зографи и учителки. От голямо значение са отличителните знаци – разяреният лъв и думите "Свобода или смърт", които децата използват при изработването на своите "въстанически знамена", обясниха музейните експерти. 

Всички посетители в културното звено вече могат да видят и реставрираните пет знамена, които са с висока научна и експозиционна стойност.

Две от тях са от коприна – на дружествата „Илинден” и „Инвалид” в Кюстендил, и три са от вълна – на Местно земеделско професионално сдружение – Кюстендил, Селска земеделска служба – с. Шишковци, и Околийско земеделско професионално сдружение – Кюстендил. 

Част от основните видове аварийни консервационни намеси по стабилизиране на състоянието на знамената включваше почистване и укрепване на живописния слой, отстраняване на деформации, стабилизиране с реставрационен бод на участъците от коприна с разкъсвания и монтиране на защитен слой върху тях, коментираха още от културното звено.