0

З а минувачите в колежа Патриша (Пати) Кембъл Хърст бе само една обикновена 19-годишна млада жена.

Те нямаше как да знаят, че е внучка на американския медиен магнат Уилям Рандолф Хърст, чието състояние се изчисляваше на 30 милиарда долара. Но животът на Пати се преобърна с главата надолу вечерта на 4 февруари 1974 г., когато тя бе отвлечена от Симбионичната освободителна армия (СОА) – терористична групировка, която действаше в САЩ и знаеше много добре коя бе тя, предаде в. „Дейли стар“.

Екстремисти

Когато годеникът на Пати отвори вратата на стаята й след почукване, пред двамата се изправиха група мъже и жени с насочени оръжия. Те бързо сложиха превръзка на очите на Пати и я хвърлиха в багажника на колата си. Това, което последва, е един от най-странните казуси в историята на ФБР.

СОА бе групировка от въоръжени радикали и екстремисти, ръководени от закоравелия престъпник Доналд ДеФрийз (известен като Синкуе). Целта им бе да предизвикат партизанска война срещу правителството на САЩ в опит да разрушат „капиталистическата държава“. Групировката бе опасна – тя вече бе застреляла двама училищни инспектори в Оукланд, щата Калифорния, с куршуми с цианид. Единият от тях почина, а другият бе ранен. От СОА се надяваха Пати да им стане „дойна крава“ - в крайна сметка дядо й бе медиен магнат, и отвличането й със сигурност щеше да привлече вниманието на Америка.

Таня се снима с автомат в ръка пред герба на СОА седемглава кобра.

 Таня се снима с автомат в ръка пред герба на СОА  седемглава кобра.

Откуп

Разбира се, похищението на една млада жена от богато семейство от дома й веднага стана основна новина по първите страници на вестниците. СОА поиска милиони долари в дарения от храни, за да я пусне на свобода. Условията на групировката бяха изложени в аудиозаписи, изчетени от самата Пати. По онова време тя бе държана в мръсен шкаф, където спеше на матрак. Терористите настояваха семейството й да раздаде храна за 70 долара (равностойна днес на $403) на всеки нуждаещ се калифорниец. Тази операция би струвала на клана Хърст $400 млн., които днес се равняват на $2,4 млрд. За да изпълни исканията, бащата на Пати изтегли заем и уреди незабавното дарение на храна за 2 млн. долара. Но след като раздаването на хранителните продукти се превърна в хаос, СОА отказа да освободи жертвата си.

Оцеляване

Докато всичко това се случваше, групировката насилваше Пати и промиваше мозъка й с цел да превърне младата наследничка в лице на тяхната „революция“. Изглежда, че техните усилия се увенчаха с успех. В края на краищата СОА разпространи запис, в който Пати заявяваше, че се е присъединила към групировката, за да освобождава потиснатите, и е възприела псевдонима Таня.

По онова време обществеността нямаше и понятие, че Пати е страдала от т. нар. Стокхолмски синдром и е правела всичко необходимо, за да оцелее. Според показанията, които даде по-късно, тя била държана цяла седмица в един шкаф с превръзка на очите и със завързани ръце, докато главатарят Доналд непрекъснато я заплашвал със смърт. Тя впоследствие била пускана, за да се храни с терористите, и постепенно започнала да се включва в политическите им дискусии. Макар да не й позволявали да види лицата на похитителите си, те й дали фенерче, за да чете в шкафа политически трактати на СОА, които трябвало да учи наизуст. „ДеФрийз ми каза, че военният съвет е решил или е мислел да ме убие, или да остана с тях, и че по-добре да започна да мисля за това като възможност – разказа тя. - Приспособих мисленето си, за да съвпадне с тяхното“.

Автомат

След като й казали, че може или да си отиде вкъщи, или да остане с тях и да подпомогне борбата на СОА, страхуващата се за живота си Пати решила да остане. Тогава й махнали превръзката от очите и й позволили да види нейните похитители за първи път. След това започнали всекидневно да я обучават за задълженията й. Според адвоката на Пати тя била изнасилена от Уилям Улф, а по-късно и от Доналд.

След като спечелила доверието на групировката, Пати била заснета от видеокамера как размахва автомат при обир на банка в Сан Франциско. Това накарало ФБР да предприеме едно от най-големите си и интензивни издирвания в историята си, за да я открие и да сложи край на СОА.

„Пробивът дойде от Лос Анджелис – съобщиха от бюрото. - На 16 май 1974 г. двама членове на СОА се опитаха да откраднат патрондаш от местен магазин и почти бяха хванати. Открихме вана, с който трябваше да се измъкнат, което доведе властите до „явката“ на СОА. На следващия ден къщата бе обградена от полицията на Лос Анджелис. Последва масирана престрелка. Сградата пламна, шестима членове на СОА загинаха при пожара, вкл. ДеФрийз“, допълниха от ФБР.

Полицейска снимка на Пати Хърст след залавянето й

 Полицейска снимка на Пати Хърст след залавянето й

Присъда

Пати успяла да избяга, тъй като тя и други активисти на групировката пътували из страната, за да избегнат залавянето си. В крайна сметка обаче ФБР успяло да я открие в Сан Франциско на 18 септември 1975 г. По онова време тя била обявена за беглец от закона, издирвана за серия от тежки престъпления, и затова била хвърлена в ареста. По време на процеса прокуратурата твърдеше, че Пати се е присъединила към СОА по своя воля. В показанията си обаче тя заяви, че е била подложена на промиване на мозъка, била е изнасилена и заплашвана със смърт, докато са я държали в плен. През 1976 г. съдебните заседатели я признаха за виновна за банковия обир и я осъдиха на 35 г. затвор. Присъдата бе намалена до 7 г., но в крайна сметка тя излежа само две от тях. Присъдата й бе намалена от президента Джими Картър, а след това Пати бе помилвана от президента Бил Клинтън.

След като бе освободена, Пати Хърст се включи в дейността на фондация, която помага на деца, болни от СПИН. През 1981 г. тя публикува мемоарите си, озаглавени „Всяко тайно нещо“. Пати също така се появи като епизодична актриса в няколко филма на кинорежисьора Джон Уотърс, включително и „Ревльото“ (1990 г.) с Джони Деп.

С автомат в ръка Хърст помага на ДеФрийз да ограби банка в Сан Франциско на 15 април 1974 г.СНИМКА: ФБР

 С автомат в ръка Хърст помага на ДеФрийз да ограби банка в Сан Франциско на 15 април 1974 г.СНИМКА: ФБР