0

П ротести за и срещу кабинета в няколко населени места на страната се проведоха в понеделник вечерта.

Единият от тях бе организиран от „Правосъдие за всеки”. Шествието в подкрепа на правителството на Кирил Петков започна в 18:00 часа пред президентството под наслов „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията”.

Бойко Кичуков

Участниците заявявиха, че ден преди дебатите по вота на недоверие срещу кабинета трябва да се чуе гласът на свободните граждани след свалянето на Никола Минчев от поста му председател на Народното събрание.

Протестът се организира пред президентството, защото по думите на организаторите, така те искат да напомнят на президента, че това са същите хора, излезли на площада преди две години.

„Благодаря на хората”, заяви самият Минчев, който се появи на демонстрацията. „Може да се стигне и до това вотът да не мине”, коментира той.

Бойко Кичуков

В 18:30 пред НС също се появиха граждани, които подкрепят кабинета, като двата протеста трябваше да се слеят.

 Има толкова много хора, които искат да има България без задкулисие

Утре (вторник-бел.ред.) ще има достатъчно полиция на протеста. Г-н Рашков гарантира за това. Промяната зависи от всички нас.  Непрекъснато говорим с различни депутати.

Бойко Кичуков

Тук е въпросът на страх и отговорност. Надявам се много хора да направят тази стъпка, която изглежда страшна, но е отговорна", заяви премиерът Кирил Петков на протеста пред парламента. А рамо до рамо с него застана отлюспилият се от ИТН Радостин Василев.

Пред МС обаче бе обявен протест срещу правителството.

„Надявам се да няма напрежение", заяви Минчев.

По-рано МВР започна проверка на призиви за ескалация на напрежението на планираните протести тази седмица. Във вътрешното министерство е постъпила оперативно информация и множество сигнали за публикации в социалните мрежи.

„Опозицията е напрегната и агресивна на моменти. Ще се опитам да направя така, че да се проведат нормални дебати. Надявам се, че ще има депутати, които ще гласуват по съвест вота на недоверие и правителството да не падне”, каза на свой ред заместникът на Минчев-Мирослав Иванов, известен още като годеникът на шефката на премиерския кабинет Лена Бориславова.

Бойко Кичуков

На протеста се появи и соцдепутатът Георги Свиленски.

Междувременно част от варненци също се събра да изрази подкрепата си към кабинета "Петков".

За следващите три дни само в София са подадени искания за 11 демонстрации, като отново ще има протест в подкрепа на кабинета и контрапротест срещу него. В 11 часа  пространството между Народното събрание и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Национално движение „Хан Кубрат“ организира мирен ПРОТЕСТ срещу трагичното икономическо развитие в Република България, както и срещу намеренията за промяна на позицията на Република България за Република Северна Македония. 

Час по-късно пък ВМРО организира протест под надслов #НеПредавайМакедония. Поводът е готвената подмяна на официалната държавна позиция на Р България относно започването на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.