0

М ними търговци предлагат олио на атрактивни цени в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат изгодната стока обаче потребителите трябва да изпратят капаро или определена сума за доставка и транспорт по банков път. За това сигнализират потребители. След преводите обаче търговците-фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва, а потребителите оставали с празни ръце, предаде Нова тв.

„Видяхме обява за олио на 2.70 – което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. Решихме да се възползваме и ние от тази обява”, разказва София Георгиева. Според офертата олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра. За поръчка и доставка е оставен телефонен номер. Търговецът пояснява, че поръчаните количества трябва да бъдат над 100 литра. София Георгиева бързо успява да се свърже и с други семейства и опитва отново да се свърже с търговеца, за да поръча 136 литра олио.

„Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам, но ми заяви, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път на друго име. И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час”, коментира потърпевшата. По думите му тя е помоли търговеца да заплатят разходите за транспорт при получаването на стоката, но той изрично е отказал, под предтекст, че „първо се превеждат парите, след което се оформят документите“.

Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама. В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали. А телефонът на търговеца вече бил изключен.