0

П илотът на най-големия самолет в света, българинът Марио Бакалов, пак ще има възможност да лети на него, след като само преди година го пенсионира.

Това обяви самият Бакалов в своя емоционална публикация във Фейсбук. „A380 се завръща“, написа пилотът на „Луфтханза“, придружено от емотикони на самолет и усмивка.

Публикацията бе придружена от снимка на огромния Ербъс А380 в полет над облаците. Запитан дали вече е наясно по кои дестинации ще лети самолетът и дали самият той отново ще е на руля, Бакалов отговори, че и той с нетърпение очаква да научи повече подробности.

План

По-рано германската авиокомпания обяви, че планира да възобнови полетите на най-големите си самолети "Еърбъс А380", предаде Асошиейтед прес. Авиопревозвачът "приземи" флотилията си от джъмбо джетове през септември 2020 г. Тогава от "Луфтханза" обявиха, че са взели това решение поради резкия спад на броя на пътниците заради пандемията от Ковид-19.

Тогава в медиите се появиха и доста притеснения относно това дали огромният самолет ще може да се впише в новите „зелени“ планове на големите икономики по света, както и дали ще е икономически изгоден на фона на цената на нефта. Сега от германската авиокомпания съобщават, че очакват да използват отново самолетите "Еърбъс А380" от лятото на следващата година.

Това ще стане поради "рязкото увеличение на пътникопотока и забавянето на доставките на нови самолети", които компанията поръчала. "Луфтханза" призна, че вече е продала шест от 14-те си A380, но другите осем все още са част от нейната въздушна флотилия и могат да се върнат в употреба. 

Бакалов стана известен с факта, че стана първият българин, управлявал най-големия самолет в света.

Само преди 10 месеца с емоционален пост във Фейсбук Супер Марио, както го наричат колегите му, обяви пенсионирането на последния гигант.

„С моите колеги изпратихме последния останал А380 в компанията за дългосрочно съхранение в пустинята в Испания… Вероятно повече няма да видим самолета “MH”, кръстен на град Ню Йорк“, написа той.

„След многобройни полети и вълнуващи преживявания с това уникално постижение на техниката за голямо съжаление дойде време да му кажем сбогом. Сигурен съм, че този прекрасен самолет ще липсва не само на нас, пилотите, но и на всички пътници, които са имали възможност да летят с него. За нас, пилотите, на А380 започва нов етап в кариерното ни развитие“, написа тогава Бакалов. Както изглежда, разочарованието му е било преждевременно.