0

О т 1 януари догодина се предлага линията на бедност за страната да се вдигне на 504 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, който е публикуван на страницата на социалното министерство. Срокът за обществено обсъждане е до 8 август. 

С увеличаването на линията на бедност ще нараснат и социалните помощи по Закона за социалното подпомагане и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, което ще окаже благоприятно въздействие върху най-уязвимите и ниско доходните групи, се посочва в доклада на социалния министър. 

С последните промени се цели размерът на линията на бедност у нас да се определя от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”.

МТСП предвижда и националната линия на бедност и линията на бедност, използвана от Европейската комисия, да се изравнят през следващата година, което е в унисон с провежданата политика за намаляване на бедността, се отбелязва в доклада. 

Стойността, която е предложена е в размер на 504 лева или нарастване с 22% (91 лв.) спрямо тазгодишния размер, който е 413 лева. Като по този начин за последните 10 г. ще се отбележи най-голям ръст и разширява обхвата на социалните помощи.

С определянето на линията на бедност от 504 лв. за 2023 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания и месечните социални помощи ще бъде актуализирана съобразно възможностите на бюджета, пише още в доклада на министъра. 

Използването на линията на бедност, определена в изследването EU-SILC за миналата година, отразява социално-икономическата среда в страната, пазара на труда и възможностите на бюджета. Промените от социално-икономическо естество и свиването на глобалната икономика през 2020-2021 г. и през първото полугодие на тази година са свързани предимно с последиците от СОVID-19, динамичната макроикономическа среда и цялостното влияние на международната обстановка.

Липсата на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните здравни рискове, международната обстановка и инфлацията, налагат използването на обективен подход при определянето на размер на линията на бедност за следващата година съгласно европейската методика на изследването EU-SILC, който цели едновременно да се гарантира адекватност на използваната статистическа информация и да обезпечи политиките, относими към ограничаване на бедността.