0

Щ е има дипломатически отговор за изявленията на руския посланик у нас. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството. Той е категоричен, че е неприемливо чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство.

„Ще ви информираме когато мерките бъдат изпълнени“, увери Петков.

Припомняме, че по-рано Елеонора Митрофанова каза в ефира на „Россия 24“, че че б​ългарският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството, насочени срещу Русия. 

Посланичката на Руската федерацция поясни, че в София е пристигнал ръководителят на Пентагона Лойд Остин. По време на посещението му пък имало  антинатовски митинги в подкрепа на Русия.



"Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат нашите уебсайтове от руски на български", заяви Митрофанова по време на изявлението си и поясни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството. 

В понеделник  говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи изгонването на 10 руски дипломати от България като "неприятелска стъпка", която "ще получи адекватен отговор".

"Разглеждаме това като поредната провокация, опит за отличаване в западната надпревара по бързо разрушаване на отношенията с Русия, без изобщо да се мисли за последиците, за националните интереси и стремежите на собствения народ", отбеляза Захарова.