0

О бщинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, стартира процедура по именуване на улица на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов.

Идеята за това се ражда по време на официално посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина. Общината в провинция Верчели, регион Пиемонт в Северна Италия е исторически свързана с България от векове. В центъра на Борго Верчели се издига Българският замък, принадлежал на наше знатно семейство.

Чрез видеоконферентна връзка общинските съветници на Чирпан взеха решение за именуване на площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет, съобщиха от генералното консулство на България в Милано. След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво, символ на приятелството между Борго Верчели и България, пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището. Това става по идея на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова. На официална церемония кметът Де Маджистри на базата решение на общинския съвет на Борго Верчели обяви Димитрова за „почетен гражданин“ на италианската община.