0

П рокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системно нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт. Това заяви на брифинг Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура.

"Твърде често неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат отделни прокурори и това е опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките е вероятно да целят овладяването на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели", каза още Пиронева.

Тя прочете позиция на държавното обвинение, в която се казва, че в последната година прокуратурата е отчела множество атаки срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата в нарушение на основни национални и европейски ценности. Това накърнява престижа и възпрепятства усилията за борбата с престъпността. Тези атаки застрашават правата на всеки един български гражданин предвид явното неспазване на конституцията и неспазването на върховенството на закона, посочи зам.-главният прокурор.

В позицията се казва, че неверните твърдения граничат с откровени лъжи и затова прокуратурата ще се опитва да ги обобщава и да представя обективна информация на обществото. Десислава Пиронева посочи конкретни критики, отправени към прокуратурата от премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиера Асен Василев, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова, на които отговори от името на прокуратурата.

Посочените твърдения са по различни казуси, сред които "Барселонагейт", разпита на Васил Божков, закриването на специализираното правосъдие. Десислава Пиронева обяви, че занапред прокуратурата редовно ще прави обзор на неверните твърденията по адрес на държавното обвинение, придружен от отговори по всяко едно от тях.