0

П ясък от пустинята Сахара пък ще достигне до Западна България през следващите дни. За това информират от Националния институт по хидрология и метеорология. Той се дължи на мощен пренос на сахарски прах от югозапад през Пиренейския полуостров към Западна Франция.

През следващите 24-36 часа част от този прах ще продължи да се движи на север и ще достигне слоевете от атмосферата над южната акватория на Северно море, друга част ще се насочи през Централна Европа към Балканите и с много по-малка концентрация ще достигне Западна България, отбелязват синоптиците.
Баба Марта ще покаже характер и астрономическата пролет тази година ще посрещнем със зимно време. Тя ще настъпи в неделя в 17,33 часа. Очаква се минималните температури да са между минус 8° и минус 3°, а дневните ще са близки до 0°. Все пак лошото време има и положителна страна и тя е, че ски сезонът продължава, коментират от Националния институт по хидрология и метеорология.

През цялата седмица температурите в страната ще се задържат по-ниски от обичайните за втората половина от март. След предимно слънчевите понеделник и вторник днес ще бъде облачно с валежи от дъжд. Над цялата страна през деня облачността ще е значителна, следобед на много места ще има слаби превалявания от дъжд, а в планините – от сняг. В Западна България ще е почти тихо, в Източна ще духа слаб вятър от юг-югозапад.

Максималните температури ще са между 7° и 12°, в София около 9°. В планините ще е предимно облачно със слаби валежи от сняг, под 1700 метра – от дъжд. Ще духа умерен, по билата силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 4°, на 2000 метра - около минус 1°. По морето също облачността ще е значителна, а следобед със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб, предимно югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 11°.

От четвъртък до края на седмицата Балканският полуостров ще е в периферията на антициклон с център над северозападната част от Европейска Русия и Балтийско море. От североизток в страната ще нахлува студен въздух и най-ниски ще са температурите през почивните дни.