0

„Искам бъдеще в България“

„Бойко, благодарим ти, че ни ОБЕДИНИ. И сега сме тук, да ти кажем: ОСТАВКА и СБОГОМ, и повече никога не се занимавай с политика! От ВСИЧКИ протестиращи в България и света!“

„Разследвайте парите от шкафа на Борисов“.

„Не на партийните привилегии“

„Мутри вън“

„Корупцията на ГЕРБ разрушава страната“

„За децата капачки, за мафията пачки“

Помните ли тези лозунги? Търкаляха се на жълтите павета лято 2020 г. Тази енергия свали от 12 годишна власт ГЕРБ и Бойко Борисов.

Тези надежди за по-добро бъдеще докараха на власт завършилия Харвард Кирил Петков и шоуменa Слави Трифонов. Корнелия Нинова пък успя да навре БСП във властта. Сините също се намърдаха отново на правителствената трапеза.

Най-горещият картоф, олицетворяващ надеждата, бе съдебна реформа, свалянето на Гешев от власт и борба с мафията и корупцията. Нещо тези месеци да сте чували за главния прокурор? Да сте чували за арест на някой „мафиот“? Слушаме за „Хемус“, реално обаче и там едно нищо. Има един обвинен футболен съдия, който за кратко беше на топло. И това е. Нищо повече.

Управлението на промяната ще бъде запомнено и с нескопосания арест на Бойко Борисов. За малко радостта на толкова много хора, че може би, ще възтържествува някаква справедливост, отиде в канала.

Оттам нататък започнаха скандали, които няма да донесат никаква промяна, а още по-голямо отвращение. Последните дни четворната коалиция се разпадна. Слави Трифонов ни се показа на черен фон и рече: „Край на агонията“, а като основен мотив изтъкна Северна Македония. За съжаление не е край, а самото й начало.

В момента борбата не е с корупцията, а управляващите са се съсредоточили в издирване на златни пръсти под претекста актуализацията на бюджета. Оправдания за оставане на власт винаги ще се намерят и какво по-добро от парите на държавата.

6 месеца след началото на кабинета партньорите в него започнаха да се замерят и с думите „крадци и лъжци“. Трифонов разкри, че през декември за 9 дни са откраднати 9 млрд. лв. „Има такъв народ“ къде бяха докато се крадяха тези пари и защо чак сега ни съобщават за това?

6 месеца след началото на кабинета партиите във властта започнаха да се разцепват. Първи в разделението се оказват „Има такъв народ“, а преди година тази партия спечели изборите.

В БСП разцеплението не е спирало. Столетницата държи здраво кокала, защото не се знае кога пак ще се добере до него.

„Демократична България“ крепи властта с уж най-големият си враг – червените.

„Продължаваме промяната“ се оплита в скандали, а харвардската усмивка на Кирил Петков, все по-рядко грее.

ГЕРБ са зад ъгъла и чакат. В тях доверието не се срива, държат си едни 20-24% и дебнат провала, за да кажат „казахме ви“.

6 месеца след началото на кабинета промяната се отлага. Усещането за избори се засилва, но надеждата, че ще родят нещо различно, е мъртва.