0

К аруците, които обикаляха доскоро столицата да прибират стари вещи и скрап, ще бъдат спирани и конфискувани след влязлата в сила от 1 юни забрана за тях. Конете пък ще се изпращат в тайна ферма, с която Столична община е сключила договор. Идеята е собствениците нарушители да не могат да притесняват служителите в стопанството, където животните ще получават подходящи грижи, посочват от кметството.

Проверка на "Телеграф" показа, че ден след влизането в сила на забраната, талиги продължават да кръстосват столичните улици.

В София все още могат да се забележат талиги.

 В София все още могат да се забележат талиги.
Крум Стоев

Проверки

За да се преустанови тази практика, возилата с животинска тяга ще бъдат спирани от Пътна полиция, респективно Столичната дирекция на вътрешните работи. Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към общината пък ще превозва конете до фермата. „Разполагаме с коневоз и екип, който да се погрижи животните да бъдат откарани на мястото, където ще пребивават“, каза Красимир Димитров, шеф на общинското аварийно звено. Конят може да бъде върнат на собственика едва когато той заплати разходите по издръжката и обслужване на животното, както и да докаже, че законно го притежава.

Наредба

Идеята за забраната за движение на каруци с животинска тяга е още от миналия мандат на Столичния общински съвет. И досега действаше ограничение, като те нямаха право да влизат в Първия градски ринг, който обхваща широкия център на града, но това реално не се спазваше. Санкционираха се и с глоби, които собствениците, предимно роми, не плащаха.

В началото на тази година председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера внесе доклад, който беше гласуван и одобрен от съветниците на 10 февруари с промяна в Наредбата за организация на движението в Столичната община. Новото в наредбата е, че возилото и конят ще бъдат конфискувани не само ако се движат по натоварените улици, но и в по-малките.