0

Р азследване опроверга твърденията на френския писател Адриен Боке за украинските зверства в Буча. Преди няколко дни той разказа пред френски медии, че е бил в Лвов, Буча и Киев през април тази година. Той посочва, че се е върнал от Украйна в края на април, след като е прекарал там 16 дни.

Тоест Адриен Боке е попаднал в Украйна в средата на април. Тогава в Буча не е имало военни действия. Нямало е и ранени руски войници, които да бъдат ранени или пленени. Припомняме, че градът беше окупиран от руската армия от края на февруари до 1 април. Още в същия ден беше публикувано първото видео с мъртви тела по улиците.

В предаване на френски телевизионен канал бяха излъчени снимки, които Боке твърди, че удостоверявали престоя му в Украйна. На тях се вижда логото на благотворителната фондация „Шпиталь Шептицького“ („Лечебницата на Шептицки“), която действително се намира в Лвов.

Директорът на организацията Андрий Логин обяснил, че Адриен Боке е идвал два пъти до офиса им, но никога не е работил систематично с тях. Идвал при тях без предупреждение с личен транспорт и докарвал пакети с хуманитарна помощ. Това се случило на 4 април и в полунощ на 6 април. Самият французин бил с други хора. Но Логин така и не успял да разговаря с тях, тъй като знаели само френски език. В интервютата Боке обаче твърди, че разбира малко руски и украински и така разбрал какво са си говорили войниците от полка „Азов“.

На 11 април в Украйна е пристигнал отряд технически и научни жандармеристи от Франция, които да разследват военните престъпления , извършени от Киев, обясни посланикът на Франция в Украйна Етиен дьо Понен. Нито един от разпитаните свидетели не е дал показания за събития, които дори малко да се приближават към „свидетелствата“ на Адриен Боке, посочват от stopfake.org. Самият Боке е потърсен за коментар чрез профила му в Instagram, но такъв не е получен.