0

А социацията на европейските журналисти (АЕЖ) излиза на протест срещу номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвета на електронните медии (СЕМ) в петък от 18,30 ч, обявиха от асоциацията на страницата си във фейсбук.

Същевременно настояват номинацията да бъде оттеглена, а Тошко Йорданов да подаде оставка като председател на медийната комисия в парламента.

"Номинацията на Мартин Карбовски е преминаване на червената линия и поредна провокация от политиците спрямо медийната среда в България", обясняват от АЕЖ протеста си. 

Те искат гаврата с медиите да бъде спряна, защото според журналистите в асоциацията номинацията на Карбовски за СЕМ е като избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС.

"Има такъв народ" са поредните, които решиха, че могат да злоупотребяват с и без това изстрадалата медийна среда в България", казват още от АЕЖ.

Часове преди обявлението за протеста Асоциацията на европейските журналисти публикува своя позиция какви трябва да бъдат кандидатите за членовете на съвета. В нея се казва: "винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация".

Според АЕЖ Карбовски е всичко онова, което един член на СЕМ не трябва да бъде.