0

Д обруджанката Татяна Иванова направи първия си полет в станцията на НАСА, похвали се в социалните мрежи самата тя. Тя пристигна във Флорида, САЩ, където ще премине обучение за космонавт. То е по проект PoSSUM към НАСА и Международния институт по космически науки - единственото, което тренира и сертифицира кандидат-астронавти за суборбитални полети. 

„Тя е първото слънце от нашите надявам се безброй слънца, които заслужават вниманието и подкрепата ни. Всеки от вас, който иска да бъде част от Фондация “100 Кила”, за да подкрепи децата, които искат да “полетят” към своите най-съкровени мечти, може да го направи“, написа във фейсбука си рапърът Явор Янакиев, който подкрепя финансово първата българка с реален шанс да полети в Космоса. Той публикува и сметката за дарения. „100 Кила е уникален човек, на когото съм много благодарна. Той не афишира добрите неща, които прави. Страхотен е, много земен, възхищавам се на готовността му да подкрепя млади таланти“, сподели, преди да излети, момичето.

„Поздрави от Флорида, където мечтите се сбъдват“, написа тя след пристигането си.

Преди година Татяна получава най-висок резултат на международното състезание Space Magica Online Space Quiz World Cup. Преди това тя влиза в програма на Космическата академия в Алабама, САЩ. Освен това има възможността да посети един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Турция. Тя е студентка в Софийския университет специалност „Инженерна физика“.

В САЩ ще остане една седмица с хора от цял свят, а преди това е преминала 3-седмичен онлайн семинар по орбитална механика, космическо инженерство и др. В Академията заниманията ще бъдат по различни теми – въведение в симулацията на суборбитални космически полети, симулация на мисия и обучение за управление на ресурсите на екипажа в PoSSUM, полет със самолет, в който ще се симулира микрогравитация, симулация за сценарий на хипоксия, първоначално обучение за скафандър (обличане, събличане, регулиране на налягането, двигателни умения и др).

Друга тема е въведение в операции при извънредни ситуации, декомпресия, сценарии след кацане, системи за излизане и оцеляване в морето, системи за катапултиране, въведение в технологиите за виртуална реалност. След завършване на Академията 18-годишната Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.