0

О т 1 май в курорта „Албена“ влизат в сила новите правила, определящи цените за престой на автомобили за сезон 2022.

От началото на май паркирането в Зелената и Синя зона в курортния комплекс ще струва 10 лева, а на паркинг „Автогара“ – 5 лева. Толкова ще се таксува и от началото на месец октомври. През активния летен сезон, от началото на юни до края на септември, Зелената и Синя зона зона поскъпват на 20 лева. Таксите се начисляват в зависимост от избраната зона за паркиране, а първите 30 минути са безплатни. Ставките са разделни в три времеви периода от годината, начислявани за всеки 24 часа престой.

Всеки водач, който влиза в курорта с автомобил, получава индивидуален билет при влизане, съдържащ дата и час на пристигане. Таксата за паркиране се заплаща преди напускане на Албена, чрез специализирани автомати, лично мобилно устройство на клиента, сканирайки уникалния QR- код на всеки издаден билет, както и на всички рецепции на хотелите в Албена. Курортният комплекс осигурява екологични алтернативи за придвижване на негова територия - електрически автобуси, велосипеди, рикши и колички за голф, а плажът е свързан с парковата зона, посредством открит ескалатор. Обособени са паркоместа за хора с увреждания, отбелязани със съответната маркировка. Цените за тяхното използване са идентични с останалите, уточняват от курорта.

Междувременно с 14 гласа „за“ и четирима „въздържал се“ беше одобрена Наредбата за платено паркиране в община Балчик. Цената е 1 лев на час, а обхватът: пло­ща­ди­те Морска гара и Ри­бар­ски, части от ул. “При­мор­ска”и “П. Яво­ров”, ули­ци­те в цен­тъ­ра “Иван Ва­зов” и “Л. Ка­ра­ве­лов”. Таксуванетоще бъде целогодишно в часовия диапазон 10,00-22,00 часа. Слу­же­бният абонамент за месец е 150 ле­ва, а локалното пар­ки­ра­не по пос­тоя­нен ад­рес в си­ня зо­на - 30 лв./го­ди­на (за до два автомобила). Оператор е общинското дружество „Кибела 2014“, съобщи БНР.

Платеното паркиране ще важи за всички календарни дни впериода 1 май – 30 септември, а през останалото време – в работните дни. Тарифата за 24 часа ще е 10 лева, а не 5 лева, както беше внесено първоначално. Промените бяха одобрени по предложения на бюджетната комисия и съветника Симеон Господинов. „Събота и неделя през лятото тази платена зона трябва да бъде действаща, тъй като тогава е най-голямата концентрация на външни хора“ – мотивира се той.

По повод предложенията синята зона да се разшири в посока пречиствателна станция, да се таксува или спре паркирането на крайбрежната алея в посока Двореца, кметът Николай Ангелов даде някои разяснения. Започваме по този начин, оставили сме безплатни зони. Има държавни участъци, ще проверим какви са възможностите за разширение по-нататък, каза той и заяви, че ще се вземат административни мерки срещу неправилното паркиране. Пропускателният режим по алеята ще бъде затегнат от месец май, до 19,00 часа няма да се пропускат автомобили, за да се пазят плажуващите, ще преминават единствено коли на туристи, които се настаняват, коментира още Ангелов, като заяви, че не желае да се пречи и на бизнеса.

Съветникът Владимир Лафазански предложи платеното паркиране да бъде само за периода април -септември, но един глас не достигнат то да бъде прието.