0

С ъветът на електронни медии (СЕМ) реши да спре временно излъчването на руски телевизионни канали в българския ефир. Решението беше взето с 4 гласа „за“ и един - „против“. 

У нас няма да се разпространяват Russia Today, Sputnik и техните дъщерни канали. 

Решението на Съвета е изпратено на Комисията по регулиране на съобщенията за предприемане на действия  по компетентност. То е взето предвид  грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна и предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна.

Часове след началото на военните действия от ръководството на най-големият оператор, предлагащ цифрова телевизия в България - „Булсатком“ обявиха, че спират разпространението на RT в своята мрежа. 

„В знак на подкрепа на украинския народ и осъждане на руската агресия, днес Булсатком прекрати разпространението на спонсорирания от руската държава канал Russia Today.”, написа във Facebook изпълнителният директор на компанията Станислав Георгиев. 

Други локални доставчици на телевизия и интернет направиха същото.