0

К юстендилското село Коняво се надигна  срещу архимандрит Йоан, по-известен сред народа като отец Иван, и намеренията му да строи нов приют за бездомници в населеното място. Хората категорично се противопоставят срещу изграждането на приют подобен на тези в Нови хан и Якимово. 

Отец Иван има мерак да прави трети приют в кюстендилското село още от минала година. 

Проект

За него има изготвен проект и одобрение от местната управа. Отецът уверява, че приютът ще е само за деца и самотни майки. Вече са започнали строителни дейности и къщата е съградена на груб строеж до втория етаж. Негово Високопреподобие е закупил и три овощни градини с обща площ 10 декара, които смята да обработва освен със своите питомци и с наемни работници.

Още веднага обаче част от жителите на Коняво се притесниха, че питомците на отец Иван, повечето от които са роми, ще нарушат живота в селото. “Срещнах неразбиране от местни хора, които се притесняват, че ще доведа в селото много роми. Не съм откраднал от никого нищо. Обещах на баща ми никога да не крада и лъжа, той беше много мъдър човек. Аз изпълнявам повелята му”,  коментира ситуацията отец Иван. 

Недоволни 

“Отново повдигам темата за своеволията на отец Иван и незаконните строежи и каравани, в които заселва малцинствени групи в края на селото. В последните 2 седмици трудно могат да се преброят постоянно прииждащите мъже, жени и малки деца на тумби, които щъкат из селото. Има разпоредба за премахване на голямата двуетажна постройка, но това явно не го смущава, а напротив – провокира да действа още по-безскрупулно спрямо околните и гетото, което оформя. Моля, направете си една разходка до края на улица „Иван Вазов“ – потресът е пълен. Подписката с повече от 200 имена вече заведена в Районния съд в Кюстендил и там нещата “умират”. Единствено събиране на хора от селото и медии могат да помогнат да се даде гласност на проблема и нещо да се случи”, споделя Мария Кузманова, във фейсбук групата на Коняво.

От коментарите на жителите в групата става ясно, че освен от ромите на отеца хората са притеснени и да не им настанят бежанци от войната в Украйна и така селото да бъде въвлечено в международните отношения.