0

С амо срещу 7 лева или 3,50 евро може да изкарате цял ден на плаж в Гърция. Толкова струва да си поръчаш фрапе и вода от заведенията, между които е разпределена плажната ивица.

Това означава, че за по-малко от 7 лева получаваш разхладителни напитки, шезлонг, чадър и прекрасно море.

Миналата година фрапето и водата стрували само 2,50 евро, но сега инфлацията и в Гърция си казва своята дума.

За сравнение у нас средната цена за сянка на плажа е 7 лева, като ако не опънете хавлия директно върху пясъка, а предпочитате шезлонг, ще трябва да платите още толкова.

В сумата не се включват напитки, а те се поръчват отделно от заведенията на плажа. Към момента цената на кафето на брега е около 3 лева, а бутилка вода струва около 3-4 лева.

Така общата сметка за същите услуги и напитки възлиза на 20 лева на човек.

Не е новина, че много българи предпочитат гръцкото море и отдъхват в южната ни съседка, а не по родното Черноморие.

Бум на резервациите на наши туристи за почивка в Гърция през юни, отчитат туроператори от Благоевград. Базите на повечето са пълни на 100% през този месец.

В предишните две години имаше отлив заради ограниченията, свързани с ковид пандемията.

„Сега хотелите в Неа Врасна и Паралия Катерини, които стопанисваме с гръцки партньори, са пълни с български туристи. Те идват на Бяло море, защото тук е по-спокойно, морето е по-чисто, а и цените са по-приемливи”, твърди Васил Ангелов, собственик на благоевградска туристическа агенция.

В момента за пет нощувки в хотел цената е 195 лева на човек, което е 39 лева на нощ.

В заведенията на хотелите безалкохолното струва 1,50 евро, толкова е и кафето.

Трима души пък спокойно може да хапнат и да пийнат в таверна срещу сумата от 90 лева.

„Миналата вечер бях на заведение с още двама души. За 200 грама узо, три пилешки пържоли, три салати, голяма бутилка минерална вода и кана с вино платихме 45 евро, което е съвсем приемливо за страна като Гърция, където и храната е вкусна, и обслужването е на ниво”, каза още Васил Ангелов.

Лаврак с цитруси с гледка към Дунав излиза 24 лева

Любителите на изискани менюта в Русе имат немалък избор, но така е и за тези, които са решили да седнат в някое квартално заведение и да си прекарат хубаво за по-малко пари.

Най-нов е ресторантът на борда на един от първите наши луксозни круизни кораби по Дунав – „София“, където и цените не са по джоба на всеки. 450 г лаврак с цитруси например тук струва 23,90 лв., 230 г стек от сьомга е 26,90 лв., 300 г филе от сом – 23,90 лв., а същото количество филе от шаран – 19,90 лв.

От морските дарове – 250 г лангустини на плоча с билков зехтин е 29,90 лв., същата е цената и за 200 г октопод с черен трюфел. Порция от 250 г калмари на плоча е 19,50 лв.

В други заведения в града, които не предлагат гледка към Дунав, 200 г пържен облез е 7,50 лв., 300 г пържен сафрид – 9,00 лв., 300 г лаврак на скара – 16,90 лв., 200 г пъстърва на скара – 10,90 лв., 200 г калмари на тиган – 16,90 лв., 200 г скариди на тиган – 19 лв.