0

С ъс стихотворение за хляба и свободата, което ще бъде изложено в пекарна в София, ще се отбележи 100-годишнината от рождението на големия наш сатирик Радой Ралин.

Инициативата е на сина му Кин Стоянов. Той обяви предизвикателство във Фейсбук и отправи покана към няколко фурни да поставят безвъзмездно в търговските си помещения, където се продава хляб, плакат със стихотворението на Радой Ралин „Молитва“ от 1967 г.

Одобрения

Невена Айвазова, стопанката на пекарните „Хлябът на Нена“, първа прие предложението ми да сложи в търговските си помещения плакат със стихотворението на Радой Ралин, написа Кин Стоянов във Фейсбук, а постът му получи стотици одобрения.

„Стихотворението „Молитва“ е едно от емблематичните му стихотворения. То е още по-важно да стигне до всеки български дом в момента заради посланието, което отправя. Докато чакаме някой да ни освободи, все така ще бъдем в тази наша България“, коментира пред „Телеграф“ Кин Стоянов. Той добави, че се обсъжда стихотворението да бъде отпечатано и на флаери или на опаковките, с които се продава хлябът, за да стигне до възможно най-много българи.

Дата

100-годишнината от рождението на Радой Ралин е на 23 април тази година. Големият български поет, сатирик и дисидент си отиде на 82-годишна възраст на 21 юли 2004 г. В негова чест е наречен площадът пред бившето кино „Изток“ срещу хотел „Плиска“ в София.

През 2012 г. там е поставена и бронзова фигура в цял ръст на сатирика, дело на приятеля му скулптора Георги Чапкънов. Именно пред паметника му се планира друго едно събитие по повод 100-годишнината от рождението му, разкри Кин Стоянов. Близките на Радой Ралин ще поканят на 30 април всички хора, които са го харесвали, да прочетат пред бронзовата му фигура някакво негово произведение по избор – стихотворение, епиграма, басня.

Честванията ще започнат на 27 април, защото тази година 23-ти се пада в деня преди Великден. Първото събитие ще бъде в Столичната библиотека, където ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов ще представи произведението си за спирането на книгата на Ралин „Люти чушки“, иззета и изгорена през 1968 г. в пещите на Полиграфическия комбинат. В същия ден вечерта пък е планирано събитие в Сатиричния театър. В момента обсъждаме с Калин Сърменов (директора на Сатирата – бел. ред.) как точно ще отбележим годишнината, каза Кин Стоянов.

МОЛИТВА

Свободата е като хляба.

Всеки ден се замесва,

изпича,

изяжда.

Свободата трябва

всеки ден да е прясна,

топла,

сладка,

достатъчна, за да я споделиш с други.

Не яжте огризки,

не яжте вчерашен хляб,

не яжте подарен хляб.

Сами си замесвайте

и изпичайте

хляба,

за да го имате,

за да не го просите.

Засяда на гърлото

вчерашния хляб,

подарения хляб.

Хляб наш насущний дай си го сам.

1967 г.

Тази година се навършват 100 г. от рождението на сатирика.СНИМКА: БГНЕС

 Тази година се навършват 100 г. от рождението на сатирика.СНИМКА: БГНЕС