0

Ц ената на сиренето на щанда в магазина е двойно по-висока от тази на едро, показа проверка на „Телеграф“. В момента то върви по 8,54 лева за кило на едро, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В магазините насипното върви по 16 лева, а опакованото надхвърля 20 лева за кило. До 24 лева стига цената на овчето от някои марки. 

От данните на комисията става ясно, че през изминалата седмица цената на млечния продукт е скочила с 5 ст. за кило, но спрямо началото на годината има лек спад. 

Цените на млечните продукти на дребно в началото на месеца също се увеличават, сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). При сиренето е отчетена средна цена от 12,11 лева за кило, като има увеличение с 1% в Шумен.  

„Колеги, спим непробуден зимен сън!“, е написал в социалните мрежи животновъд и е приложил снимки на скъпите сирена, цитиран от „Марица“. В различните райони на страната изкупната цена на млякото - краве, овче и козе, е в широк диапазон – от 50 стотинки до 1,50 лв. за литър. От бранша коментират, че най-ощетени отново са фермерите, чиято суровина се изкупува за жълти стотинки, а крайните продукти в магазина са на космически цени.

Прясното мляко пък се продава от 1,69 до 2,99 лв./л в зависимост от процента масленост.

Средната цена е 2,23 лв./л, като увеличение има от 1 до 5 на сто в шест областни града.  

Цените на дребно на краве кисело мляко 3,6% в стандартни кофички от 400 грама са в границата 0,79-1,49 лв./бр. 

Кашкавалът също е сред стоките, които не са по джоба на всеки. Цените на дребно на традиционния ”Витоша” са от 11,70 до 28,88 лв./кг и средна цена 17,99 лв./кг. При него е отчетено повишение от 3 на сто в три областни града. 

В 21 области в страната пък цената на олиото мина 4 лева за литър, става ясно от данните за цените на хранителните продукти, публикувани от Министерството на земеделието. Под тази цена, но с няколко стотинки, е само във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Добрич, Пазарджик, Плевен и Пловдив. Най-скъпо по 4,24 лв. за литър е във Варна, Кърджали, Стара Загора, Търговище и Хасково. 

Краставиците нагоре с 45 на сто 

Цената на вносните краставици се е повишила с 30 ст. през изминалата седмица на едро и те вече се продават по 3,75 лв., а оранжерийните са поскъпнали с 28 ст. и струват вече 4,99 лв. за кило. Така от началото на годината цената на зеленчука е скочила с над 45% на едро. През януари кило краставици са стрували 3,43 лв. Оранжерийните домати са поскъпнали с 16 ст. през изминалата седмица и вече се продават за 2,85 лева. С 16 ст. скача и червеният пипер и той се търгува за 2,65 лв.