0

С рещата на премиера Кирил Петков с превозвачите приключи със скандал. Представителите на фирмите за автобусен и тежкотоварен транспорт излязоха от кабинета му 40 минути след началото на разговора.

"Току-що бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва, какво се случва. И, ако на нас не ни харесва, това, което говори, можем да станем и да си тръгнем - ние това и направихме. Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя. България не е на ПП, България не е на нито един министър. България е на всички нас, българските граждани, които сме гласували и сме дали гласа си за тези хора. Така, че това, което се случва в момента, крайното неуважение към нашия бранш, крайното неуважение към български граждани... Фактът, че министър-председателя /има и запис, можете да го видите/ може да си позволи да каже: "Ако не ви харесва, станете и напуснете. Вратата е там" е скандално“, заяви на пресконференция председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя поясни, че премиерът е отказал да бъде намален акциза на горивата с мотив, че правителството не може да предприема такива мерки. След това се позовал на европейска директива. Превозвачите обаче я оспорват, цитирайки писмо от страна на Европейската комисия.

Превозвачите обсниха, че от 10 май започват протести, най-вероятно с блокади. Предварително обявения акт на недоволство седмица по-късно ще се състои. Като крайна мярка те предвиждат спиране на автобусния и товарния транспорт.